Navodnjavanje voćnjaka - veći izvoz

I pored toga što u voćarstvu imamo 15 puta veći prinos nego u ratarstvu i što nam je voće dobrog kvaliteta izvezemo samo 10% onoga što proizvedemo, piše RTS.rs.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

11:48

Default images

Voćarstvo je jedna od najproduktivnijih grana poljoprivrede. Proizvodnjom voća ostvaruje se do 15 puta veći prinos nego kod pšenice i kukuruza.

Najznačajnija nam je jabuka. Proizvedemo je oko 200 hiljada tona godišnje, a izvozimo desetak odsto, najviše u Rusiju. Najveću brigu srpskim voćarima predstavljaju vreli i sušni dani, ali i uslovi oko nabavke i primene sistema za navodnjavanje.

Boban Mijatović iz Plaskovca nadomak Topole ima voćnjak od 20 hektara. Znatne površine zauzimaju jabuka, kruška i šljiva, a najviše je breskve. Kako kaže, jabuka i šljiva su u dobrom stanju uprkos visokim temperaturama i suši.

"Voćnjak ima ugrađen sistem za navodnjavanje, a sistem kap po kap najbolje deluje jer biljka tako najefikasnije usvaja vodu", kaže Mijatović.

Na brežuljcima oko Topole i Vinče proizvodi se najkvalitetnije voće, ali voćari imaju veliki problem u sušnim periodima zbog nedostatka vode. Centralni sistem dovoda sa obližnje reke ne postoji pa se svaki domaćin snalazi sam. Cisterne, rezervoari, traktori. Dodatni troškovi, ali i više nepotrebnog rada.

I Vlada Nikolić ističe veliki problem sa vodom, ali dodaje da projekat vodovoda do voćnjaka postoji i da čeke na realizaciju. Time bi njegovo voće još više dobilo na kvalitetu i, naravno, ceni, a već poznati kupac bi bi zadovoljniji.

"Sada tovarimo krušku i šljivu koja ide za rusko tržište. Kupac nam je stalni i on ovde dolazi zbog kvaliteta", kaže Vlada Nikolić iz Vinče kod Topole.

Moskovski kupac Vasilij Rop prisustvuje svakom utovaru i posebno ističe specifična svojstva naših proizvoda.

"Već nekoliko godina poslujem ovde. U Rusiju vozim voće i povrće i veoma sam zadovoljni kvalitetom. U Vinči kupujem breskve, šljive, krušku, nektarinu i jabuku", kaže Vasilij Rop iz Rusije.

Većim udruživanjem voćara i efikasnijim delovanjem države da se voda dovede do voćnjaka, treba očekivati više kamiona ka evropskom tržištu. Danas, a naročito u narednih nekoliko godina, ugradnja sistema za navodnjavanje biće osnovni uslov za sigurnu i veću proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: