Prodaja automobila kao devedesetih

Jedva 300 kragujevačkih "fijata" i tek desetine drugih marki automobila proda se svakog meseca u Srbiji, piše rts.rs.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

11:19

Default images

Prodaja automobila je na nivou iz devedesetih godina. Veliki proizvođači zatvaraju filijale i sele ih u okolne zemlje. Uvoznici predlažu set mera kako bi se situacija promenila.

U sektoru prodaje automobila, u Srbiji je ove i prošle godine otpušteno više od 35 hiljada radnika, a desetine dilera novih vozila više ne radi, kažu u Udruženju uvoznika. U prvoj polovini godine, prodaja je na nivou iz devedesetih - prodato je tek 11 hiljada vozila

Uprkos subvencijama i najnižoj kamati, jedva da se u Srbiji mesečno proda 300 "fijata 500L", a prodaja ostalih marki meri se tek desetinama prodatih automobila.

"Kada poredimo 2011. godinu, kada je takođe u Beogradu održan Sajam automobila, pad prodaje je 50 odsto. A kada poredimo jednu stabilnu 2008. godinu, kada je u prvih šest meseci prodato 30.000 vozila, pad je tri puta veći", navodi predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova Srbije Miloš Petrović.

Da bi se situacija promenila, uvoznici predlažu set mera. Najpre vraćanje akcije "staro za novo", gde se deo poreza obračunava na razliku cene novog i polovnog vozila koje se otuđuje.

Zatim, uvođenje reda u uvoz polovnih automobila, jer sada važi uredba o motorima "evro 3", a za nove je norma podignuta na "evro 5".

Uvoznici podsećaju i da se takse za ekologiju naplaćuju u punom iznosu, iako automobili na ekološki pogon nemaju stimulans pri kupovini.

Povrh toga, kubikaža automobila je oporezivana prilikom registracije bez ikakvih kriterujma - stari automobili velikih kubikaža većinom završavju na otpadima, jer niko nema para da ih registruje.

Milan Vukasović iz "Verano motorsa" kaže da registracija za automobile preko 3.000 kubika košta više od samog automobila.

"Postoji širok spektar mera kojima se može pomoći uvoznicima i novih i polovnih vozila, ali za to je potrebna efikasna akcija nadležnih", navodi Vukasović.

Najveći pad, gotovo 10 puta, beleži se u prodaji komercijalnih vozila.

Dagan Nenadović iz "Opela Srbija" ističe da je biznis kod nas u silaznoj putanji. "Naročito mali, privatni biznisi. Jednostavno, ljudi pokušavju da prežive sa onim što imaju, bez obnavljanja svojih voznih parkova", kaže Nenadović.

Uvoznici kažu da je krajnje vreme da država povuče neke poteze jer će situacija na kraju godine godine biti poražavjuća.

Mnogi veći proizvođači najverovatnije će zatvoriti predstavništva. Da bi se ponovo otvorile, biće potrebno najmanje pet godina, a za to vreme, njihove centrale za prodaju biće izmeštene u Budimpeštu, Sofiju i Bukurešt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: