Zelena pijaca spasava dinar

U centralnoj banci očekuju pad inflacije u narednom periodu, pre svega zbog nižih troškova u proizvodnji hrane.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.08.2013.

10:22

Default images

Oni će povući naniže i cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda. pišu Novosti.

Niži troškovi u proizvodnji hrane koji se očekuju, pre svega, po osnovu daljeg pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, biće ključni faktor koji će uticati na pad inflacije u narednom periodu. To su juče saopštili predstavnici NBS na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

"Sada je već izvesno da će ovogodišnja poljoprivredna sezona, kod nas i u svetu, biti znatno povoljnija od prethodne" - rekao je Branko Hinić, direktor Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku.

"Imajući to u vidu, troškovi sirovina u domaćoj proizvodnji hrane trebalo bi da budu niži bar do sledeće poljoprivredne sezone, a time i stope prehrambene inflacije."

Hinić je napomenuo da je ključni uzrok pada cena od 0,9 odsto u julu bio sezonskog karaktera zbog pojeftinjenja povrća, a da je prošlog meseca međugodišnja inflacija bila 8,6 odsto, što je i dalje relativno visoko.

"Očekuje se da će se inflacija u granice dozvoljenog odstupanja od cilja vratiti do oktobra i posle toga nastaviti da se kreće u okviru tih granica" - kazao je Hinić.

"Cilj za ovu godinu je inflacija od četiri odsto plus-minus 1,5."

Prema proceni NBS, "izlazak" visokih prošlogodišnjih poskupljenja iz obračuna međugodišnje inflacije, intenziviraće njen pad u trećem tromesečju.

"Regulisane cene će u ovoj godini zabeležiti rast od oko 10 odsto i doprineće inflaciji sa dva odsto, najviše zbog poskupljenja struje, ali to neće ugroziti povratak inflacije u granice cilja" - istakao je Hinić.

"Slabljenje dinara krajem maja i u junu moglo bi da se odrazi na rast uvoznih cena."

Prema rečima Hinića, pod pretpostavkom daljeg pada cena poljoprivrednih proizvoda, odsustva spoljnih šokova i sprovođenja fiskalne konsolidacije u skladu sa planom, Izvršni odbor NBS će u narednom periodu razmotriti mogućnost daljeg ublažavanja monetarne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: