Šta je sa restitucijom na Kosovu

Od okončanja rata 1998 - 1999. godine, Skupština Kosova nije donela nijedan zakon o restituciji“, rečeno je Danasu i Ministarstvu finansija u Prištini.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 13.08.2013.

20:48

Default images

U Vladi Kosova je Danasu rečeno da problematika restitucije spada u nadležnost kabineta premijera i da „nema ničeg konkretnog oko toga zakona“. Ipak u Ministarstvu finansija Kosova napominju da su „prethodno takve zakone imali SFRJ i SRJ i oni su važili za celu teritoriju ovih država“.

U članu 6 Plana Martija Ahtisarija za KiM, koji Srbija zvanično ne prihvata, navodi se da će „Kosovo kao na jednom od svojih prioriteta, takođe raditi na pitanjima restitucije imovine, uključujući i ona koja se odnose na pitanja imovine Srpske pravoslavne crkve“.

O tome koliko je imovine i da li je uopšte vraćeno po tim ranijim zakonima na KiM zbirni podatak nema u Srbiji niko. Direkcija za restituciju Republike Srbije je, ali 2008. godine donela 15-16 rešenja o povraćaju zemljišta i šuma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kaže za Danas Vladimir Todorović iz te Direkcije. Niko sem SPC, kaže Todorović, nije tada prijavio potraživanja na KiM. „Na ta se rešenja niko nije žalio, nije na njih bilo prigovora, ona su izvršna i ja mislim da su i pravosnažna pošto nisam čuo da se povodom njih vodi neki spor pred Upravnim sudom“, kaže Todorović i dodaje da je sad na državi da to pitanje pokrene u aktuelnim pregovorima. „Ali ne vidim da je to u fokusu“, dodaje. Todorović objašnjava da po opštinama na KiM postoje katastarske agencije. „Ne znam da li je bilo pokušaja uknjižavanja na osnovu tih rešenja. Ne znam da li je na tome nešto radila raško-prizrenska eparhija“, kaže Todorović.

Suprotno navodima u štampi da SPC pretenduje maltene na pola Pokrajine, Direkciji su podneti zahtevi za povraćaj oko 5.000 hektara na KiM što čini, podvlači Todorović, oko 0,5 odsto površine Pokrajine. Doneta su rešenja o vraćanju zemlje i šuma Pećkoj patrijaršiji, manastiru Devič i još 3-4 manastira, nekim crkvenim opštinama. „Radilo se uglavnom o imovini državnih preduzeća, kao što su Srbijašume“, kaže Todorović.

Podsetimo, naš list je u jučerašnjem broju naveo podatak da je Agenciji za restituciju RS do sada podneto 60 zahteva za povraćaj imovine bivših vlasnika na KiM. Kako srpski zakon ne može se primeniti na teritoriji južne pokrajine, za sada jedino što Agencija može jeste da sakuplja dokumentaciju o oduzetoj imovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: