Evo kako to Hrvati rade

Hrvatski poreznici zapečatili 600 objekata, među kojima su i hoteli na primorju. Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u Zagrebu, zbog 10 kuna viška.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

20:31

Default images

Na Hvaru je stavljen katanac na popularni klub koji nije izdavao fiskalne račune za prevoz do ostrva i za ulazak u klub. Ministar finansija Slavko Linić danima je meta kritika, piše RTS.rs.

Blagi ekonomski oporavak država na Balkanu građani još ne osećaju. A vlade, da bi bar donekle rešile problem manjka novca u državnoj kasi, pokušavaju da uvedu više reda u finansije. Tako je Hrvatska postala prva evropska zemlja koja je propisala da fiskalne kase moraju da imaju svi, pa i prodavci na pijacama. Tamošnji ministar finansija danima je meta kritika.

Nulta tolerancija ili žestoka disciplina - razlika je u tome što jedno govore srpski a drugo hrvatski zvaničnici zaduženi za finansije. Suština je u tome da i jedni i drugi stanje u državnoj kasi pokušavaju da poprave boljom naplatom onoga što državi sleduje. I jednima i drugima ovog leta prvi na spisku su ugostitelji.

Tako su srpski poreznici prvi put posetili i saboraše u Guči i utvrdili da većina za popijeno nije dala fiskalni račun, pa će pokrenuti prekršajne postupke protiv gotovo svih koje su kontrolisali. Proveravali su i finansijsku disciplinu na Egzitu, ali i na popularnim beogradskim splavovima.

Dušan Graovac iz Sektora za kontrolu Poreske uprave Srbije kaže da je u nekim objektima utvrđeno da su za to veče za samo tri sata imali promet koji odgovora 30 odsto ukupno evidentiranog prijavljenog prometa za godinu dana unazad.

"Pojačaćemo kontrole i naša praksa je da kod onih kod kojih smo utvrdili da su neispravni i podneli zahtev za pokretanje prektršajnog postupka idemo ponovo u kontrolu, a sledeća mera po zakonu je privremeno zatvaranje na sedam dana", kaže Graovac.

Hrvatski poreznici su ovog leta već zapečatili 600 objekata, među kojima su i hoteli na primorju. Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u centru Zagreba, i to samo zbog 10 kuna viška, što je oko 150 dinara.

Na Hvaru je stavljen katanac na popularni klub koji nije izdavao fiskalne račune za prevoz do ostrva i za ulazak u klub, u blagajni je imao oko 16 hiljada evra neevidentiranog prometa.

"Insistiramo na disciplini i svaka najmanja greška će se sankcionisati. Dali smo pogotovo ugostiteljima za pitanje pripreme hrane i pića dovoljan rok i niži PDV, sve smo učinili da bude odgovornosti", kaže Slavko Linić, ministar finansija Hrvatske.

Iako na meti kritika da mu aršini nisu jednaki za sve, odnosno da štiti krupni kapital, ide na kratak odmor.

"Sedam dana ću se odmarati, iako vi mislite da bih trebao krepati na poslu", kaže Linić.

Fiskalizacija, kaže, nije kraj. Najavljuje strogu kontrolu i porekla imovine i prihoda. Čini se da će se hrvatska kasa dobro puniti, jer su samo od uvođenja fiskalnih kasa, početkom godine, pojedini ugostitelji prijavili i 27 puta veći promet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: