"Prioritet bolji odnosi sa MMF-om"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je na sprovođenje nekih ciljeva potrošila mnogo više vremena nego što je očekivala.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

14:01

Default images

"Uspela sam mnogo toga da završim, ali malo sam iznenađena koliko mi je više vremena trebalo od onog što sam mislila da će mi trebati", rekla je Tabaković u intervjuu za Tanjug.

U narednom periodu među njenim prioritetima biće uspostavljanje novih i boljih odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i investitorima koji žele da dođu u Srbiju, kao i stavljanje pod kontrolu svih elemenata monetarne mase.

"To i jeste moj osnovni zadatak za budući period - obuhvatiti sve elemente monetarne mase, odnosno deviznih sredstava u gotovom obliku koji mogu da utiču na vrednost kursa, a preko toga i na vrednost inflacije", najavila je Tabaković.

Postoje mnogi tokovi koji nisu u domenu ni sivog, ni crnog tržišta, kaže ona. Zvanično su zakoniti i regularni, ali postoji niz kvazifinansijskih institucija koje nisu pod regulativom NBS, i koje ne rade u opštem interesu, već u interesu pojedinaca, objašnjava Tanjugova sagovornica.

Puno je odluka koje je potrebno doneti i, kao i do sada, kada donosi te odluke nije joj, kaže, bitno da izlazi svaki čas u javnost i obrazlaže korak po korak u procesu sprovođenja, već da javnosti iznese konkretan rezultat svog rada.

"Mislim da će sada sve ono što treba raditi nadalje, moći da bude ostvareno brže zato što već znam gde stanuju otpori", poručila je guvernerka. Način na koji donosi odluke ilustrovala je preporukom NBS vezane za kredite u švajcarskim francima. I pored kritika, rekla je, svesno se odlučila da u toj preporuci ne bude nikakvih prinuda prema bankama.

"Rekla sam - 'testiraću svoj autoritet', ali sam s druge strane pokušala, i verujem da ću uspeti, da pokažem da se ne mora uticati samo prinudom na pravedno ponašanje. U sistemu finansija i bankarstva mora da se ustanovi i održi princip poverenja i poštovanja", navela je ona.

Guverner je istakla da je zadovoljna što su sve banke koje su odobravale kredite u švajcarcima prihvatile preporuku, dok je sprovođenje preporuke o neodredivim elementima promenljive kamatne stope nešto komplikovanije.

"Očekujemo da će banke, nakon što su sagledale troškove koje će im primena te preporuke doneti, krenuti i sa njenom ubrzanom primenom i da će, u dogovoru sa klijentom, efikasno regulisati vraćanje iznosa više naplaćene kamate", dodala je ona.

Tabaković je posebno naglasila da NBS nije i ne treba da bude inspektor. Kaže i da se banke u Srbiji kontrolišu prema ranije utvrđenom planu, koji se usvaja krajem prethodne godine za narednu. Ukratko, ne preduzimaju se nikakve posebne kontrole, kao što objavljuju pojedini mediji, čime pokušavaju da stvore sukob između NBS i banaka i nepoverenje građana.

Bankarski sektor u Srbiji, kaže Tanjugova sagovornica, očuvao je visok stepen otpornosti, solventnosti i likvidnosti, uprkos brojnim izazovima sa kojima se od prelivanja finansijske krize na našu zemlju suočavao.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u junu je bilo 19,9 odsto, što je blago povećanje u odnosu na kraj prošle godine, pri čemu je u sektoru privrede nivo problematičnih kredita bio 21,28 odsto, a kod stanovništva 9,24 odsto.

"Važno je naglasiti da, iako postoji zabrinutost u pogledu budućeg trenda, problematični krediti za sada ne ugrožavaju finansijsku stabilnost s obzirom da su više nego stoprocentno pokriveni rezervama za procenjene gubitke", poručila je Tabaković.

Što se tiče kretanja kursa dinara prema evru, ona je navela da u pravcu njegove stabilnosti deluje smirivanje napetosti na globalnim finansijskim tržištima, kao i dodatne mere fiskalne konsolidacije koje je vlada usvojila, što treba da stvori osnove za stabilnost deviznog tržišta.

"U poslednjih godinu dana kurs je bio značajno stabilniji nego u prethodnom periodu, o čemu svedoči podatak da je, posle nedavnog slabljenja, dinar prema evru na skoro istom nivou kao krajem prošle godine", podsetila je guverner NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: