DS:Ko stoji iza ugovorenih poslova?

Demokratska stranka pozvala je danas Vladu Srbije da prekine praksu zaduživaja za infrasrukturne projekte kroz netransparetno ugovaranje poslova.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2013.

13:10

Default images

"Danas je pitanje DS koji je to projekat u poslednjih godinu dana ugovoren i počeo da se izvodi a da je poštovan zakon o javnim nabavkama. Ja ne mogu nijednog takvog da se setim", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Resornog odbora DS za infrastrukturu Aleksandar Bijelić.

On je podsetio da Srbija već ima više od tri milijarde evra ugovorenih kredita za ulaganje u železničku i putnu infrastrukturu, koji su dogovoreni na transparentan način i koji imaju podršju EU, a da je realizovano manje od 30 odsto.

Bijelić se posebno osvrnuo na nedavno potpisani Memorandum o saradnji sa kompanijom "Global kapital advajzors menadžment" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zatraživši od vlade da objasni koji će se projekti finansirati i kako se uopšte došlo do te kompanije.

"Tražimo od vlade da obavesti javnost o referencama kompanije koja treba da bude jedan od najvećih investitora u Srbiji", poručio je Bijelić.

On se takođe osvrnuo i na ugovor o radovima na Koridoru 11, upitavši pod kojim je uslovoma dobijen kineski kredit od oko 340 miliona evra i da li je Skupština Srbije odobrila taj posao.

Bijelić je, takođe, ukazao na manjkavosti nedavno potpisanog ugovora Železnica Srbije sa kineskom kompanijom "Huavej" o telekomunikacionoj modernizaciji železnice.

"Zašto nije bilo javne nabavke za opremu, i da li je uopšte taj projekat bitan kada je prosečna brzina vozova u Srbiji 25 km na sat", upitao je Bijelić.

Upitan da li zna nešto o sastanku gradonačelnika Beograda i lidera DS Dragana đilasa i vicepremijera i lidera SNS Aleksandra Vučića o projektu Beograd na vodi, koji bi trebalo da bude održan do kraja nedelje, Bijelić je rekao da nema nikakve informacije o tom sastanu.

"Gradonačelnik će se odazvati svakom razgovoru koji može da se završi napretkom i investicijama za grad Beograd... Grad Beograd želi da da pun doprinos takvom projektu i siguran sam da će gradonačelnik tako i da radi", kazao je Bijelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: