Železnice će podsticati proizvodnju

Srpske železnice biće aktivnije u podsticanju oživljavanja proizvodnje u svim preduzećima koja se oslanjaju na tu kompaniju, najavio je Dragoljub Simonović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

11:26

Default images

Železnice na taj način žele da doprinesu sveukupnom ekonomskom oporavku zemlje, rekao je Simonović koji je generalni direktor Železnica Srbije, prilikom obilaska "Livnice Požega", koja posluje u sastavu koncerna Farmakom MB i u kojoj srpske železnice imaju oko 32 odsto akcija.

Cilj posete, kako su saopštile Železnice, bilo je upoznavanje sa proizvodnim procesom požeške livnice, jedine farbrike na Balkanu koja proizvodi papuče za vagone i lokomotive i izvozi na tržišta evropskih zemalja, Rusije i u zemlje bivšeg Sovjetskog saveza.

Reč je o fabrici sa novom opremom za proizvodnju papuča, tačnije kočionih umetaka za lokomotive, za putničke i teretne vagone, koje se prave od takozvanih kompozitnih materijala bez azbesta i po licenci nemačke firme "Bremskerl" iz Hanovera.

Generalni direktor Livnice, Nikola Šojić, naglasio je da su u toj fabrici u završnoj fazi eksploataciona ispitivanja i dobijanje dozvole za korišćenje i upotrebu tih proizvoda u Srbiji.

Ispitivanja se obavljaju u saradnji sa Institutom "Kirilo Savić" i Železnicama Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: