Nema vajdi od žalbi na Alpinu

Zakon o javnim nabavkama ne poznaje pojam dampinških cena, tim Zakonom nisu regulisane antidampinške mere, piše Danas.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 12.08.2013.

17:41

Default images

Takve mere su regulisane na primer Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju, kaže za Danas Saša Varinac, predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupku javnih nabavki.

Ali odredbe o dampingu Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju zasnovane su na Sporazumu Svetske trgovinske organizacije o antidampingu i odnose se isključivo na izvoz i uvoz robe, ali ne i na usluge, kaže za Danas Bojana Todorović, pomoćnica ministra za trgovinu i telekomunikacije.

U Zakonu o javnim nabavkama, kaže Varinac, uređeno je postupanje naručioca kod ponuda sa „neuobičajeno niskom cenom“, odnosno cenom koja izaziva sumnju u mogućnost izvršenja javne nabavke sa ponuđenim uslovima, ali ne i cenom „koja je niža od nominalne vrednosti sličnih proizvoda u državi ili carinskoj teritoriji izvoza“ kako damping definiše Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju. Ali i u slučaju neuobičajeno niske cene ,“naručilac može da odbije ponudu, ali nije dužan da to učini“, podvlači Varinac. U slučaju da se ipak odluči na odbijanje ponude koja svojom neuobičajeno niskom cenom izaziva sumnju u mogućnost izvršenja posla, „naručilac prethodno mora da traži obrazloženje od ponuđača kako bi utvrdio da li je sve što čini predmet javne nabavke zaista obuhvaćeno ponudom“.

Dakle, zakon je tako uredio, naručilac ne mora da odbije cenovno sumnjivu ponudu, ali mora da pruži priliku njenom ponuđaču da je odbrani. Država Srbija kao naručilac nije se dosad koristila mogućnošću da zahteva objašnjenje sumnjivo niske cene, ali će to ubuduće činiti, rekao je prošle nedelje direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.

Sem „neuobičajeno niske cene“, naši zakoni za sektor javnih nabavki poznaju i sankcionišu takozvane nameštene ponude odnosno „situacije kada između ponuđača koji učestvuju u nekom konkretnom postupku javne nabavke – a ponekad su u taj krug uključeni i potencijalni ponuđači - postoji zabranjeni dogovor o ponudama koje podnose“. “Ovakav nedozvoljeni dogovor najčešće se odnosi na cene i komercijalne uslove pod kojima se daje ponuda, a bez izuzetka sadrži dogovor o tome koji ponuđač bi trebalo da ’pobedi’ u postupku javne nabavke“, i u tom slučaju se konstituiše nadležnost Komisije za zaštitu konkurencije kažu u toj Komisiji.

List Danas nije došao do dokaza da su u slučaju tendera na kojima je dampinškim cenama pobeđivala austrijska građevinska firma Alpine Bau GmbH, sada u stečaju, kako je neki dan rekao direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović, pokretani postupci zbog nameštenih ponuda.

Profesor Radovan Kovačević, stručnjak za spoljnotrgovinsku problematiku, potvrđuje da Svetska trgovinska organizacija nije utvrdila kriterijume i mehanizme za uporedivost nacionalnih tržišta usluga, pa da ne postoji ni sporazum o antidampinškim merama u toj oblasti. STO se u prošlosti koncentrisala samo na uklanjanje ograničenja za ulazak kapitala na, na primer, telekomunikaciona nacionalna tržišta. “Ali postoje ideje da se i to tržište u budućnosti učini uporedivim“, kaže za Danas Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: