Ariljci hoće da brendiraju malinu

Osavremenjavanjem i proširenjem proizvodnje maline, putem projektnih aktivnosti i povoljnim kreditima, ariljski kraj bi došao i do brenda ovog voća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.08.2013.

11:02

Default images

Ovogodišnji rod maline, prema rečima predsednika Udruženja "Eko-voće" iz Arilja, Boža Jokovića, bio je slabiji nego inače, ali su se, uprkos manjoj ponudi, proizvodači ovog kraja suočili sa poteškoćama oko otkupne cene tog voća.

"Prvobitna akontna cena bila je 207 dinara, a onda je, na iznenadenje svih malinara, vraćena na 180 dinara, što je neprihvatljivo. Udruženje 'Eko-voće' zalaže se za to da se isplati prvobitna akontna cena za celokupni rod", izjavio je Joković Tanjugu.

Članovi Udruženja u predstojećem periodu planiraju da osnuju zadrugu koja bi obuhvatila sve proizvodače voća u ariljskom kraju.

"To bi bio vid sigurnosti za proizvodače voća, koji bi znali gde tačno plasiraju svoje proizvode, jer bi unapred imali plan proizvodnje i otkupa. Ako bismo osnovali zadruge, pronašli bismo nove kupce i novo tržište, a naši proizvodi imali bi siguran plasman u inostranstvu", kazao je Joković.

On je naveo da je primarni plan ovog Udruženja podizanje novih plantaža voća, po ugledu na proizvodače u Francuskoj i Italiji, koji imaju regulisano navodnjavanje i obezbedene protivgradne mreže.

Osavremenjavanjem i proširenjem proizvodnje maline, putem projektnih aktivnosti i obezbeđivanjem povoljnih kredita, ariljski kraj bi unapredio proizvodnju i došao do brenda ovog voća.

Joković ističe da se trenutno pregovara sa kupcima o plasmanu zamrznute maline, da Udruženje trenutno ima izmedu 200 i 300 tona 'crvenog zlata', a planira se i plasiranje oko 500 tona jabuke na inostrano tržište.

Udruženje će se zalagati, naglasio je, za izvoz sveže maline sa najmanje dve sorte, koje bi se plasirale u smrznutom stanju, a ostali deo voća bi išao kao sušen. U planu je i prerada izvesne količine voća u gotove proizvode, koja će se odvijati u okviru novoformirane zadruge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: