Plaćamo li odštetu za solarni park?

Zahtev američke kompanije Sekjurum ekviti parnters da im Država Srbija plati odštetu od 160 miliona evra ne treba da nas plaši, smatraju stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 08.08.2013.

16:01

Default images

Kompanija koja je trebalo da izradi solarni park u Srbiji vredan 1,7 milijardi evra, raskinula je sporazum s Vladom Srbije i najavila da će da traži odštetu od 160 miliona evra.

Na pitanje da li će ova odšteta opet da padne na pleća poreskih obveznika, strunjaci kažu da je to malo verovatno, ali...

"Sve zavisi kakav je ugovor. Moguće je da je napravljen tako da ide na ruku američkoj kompaniji. Čak nije ni potrebno da se to unese u ugovor, dovoljno je da se napravi neki aneks ugovora ili protokol, koji bi štito prava investitora. Bez pažljivog pregleda ugovora ne može se precizno reći kakve su nam šanse. Ipak, mislim da je tolika odšteta prevelika. Nikakvi radovi još nisu počeli. Tako da ukoliko dođe do arbitraže, sa dobrom advokatskom ekipom možemo da očekujemo povoljan epilog", kaže za B92 Mahmud Bušatlija, ekonomista.

Da Srbija sigurno ne može da izgubi eventualni sudski spor sigurni su i u Ministarstvu energetike. Kako tvrdi pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović Srbija neće platiti nikakvu odštetu kompaniji "Sekurum ekviti partners". Trifunovović takođe tvrdi da bi jedino, ako se gleda suština sporazma o tom projektu zaključenom u oktobru prošle godine, Vlada Srbije mogla osnovano da tuži "Sekurum ekviti partners", jer se ta kompanija nije držala obaveza preuzetih ugovorom.

Izjava Trifunovića usledila je nakon što je Investicioni fond "Sekurum ekviti partners" sa sedištem u Luksemburgu, koji je prošle godine najavljen kao investitor solarnog parka na jugu Srbije, najavio tužbu protiv Srbije zahtevajući odštetu od 160 miliona evra, "jer nije ispunila obaveze" iz ugovora.

Trifunović, medjutim, kaže da u ugovoru o tom poslu, koji je Vlada Srbije potpisala sa pomenutom kompanijom u oktobru prošle godine, nema odredbi koje bi obavezivale našu stranu da plaća bilo kakve penale ili odštetu.

Uostalom, dodao je Trifunović, država je izvršila svoje obaveze prema "Sekurum ekvitiju" i ponudila ne 3.000 hektara za gradnju solarnog parka, koliko je tražila ta kompanija, već 10 puta veću površinu, posredstvom Uprave za zemljište Ministarstva poljoprivrede.

"Oni (Sekurum ekviti partners) nisu odgovorili ni sa jednom investicijom i tu pre svega država može da zahteva izvršenje te ugovorne obaveze", rekao je Trifunović i ponovio da nema bilo kakvog osnova da naša zemlja plati nekakvu odštetu zbog toga što pomenuta firma do sada nije ništa učinila da počne sa gradnjom gigantskog solarnog parka.

Prema rečima Trifunovića postoje indicije da je "Sekurum ekviti partners" kompanija sa jako lošom reputacijom i sumnjivim aranžmanima u nekim članicma EU, a najkonkretnije po takvim aranžmanima te firme pominju se Slovenija i Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: