Ni traga ni glasa od beranskih Rusa

U vreme rasta cena nekretnina, kada su Rusi kupovali po crnogorskom primorju, dva Rusa su "zalutala" na sever, investirajući u nekretnine u Beranama.

Srbija

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 05.08.2013.

14:37

Default images

Alan Alikov kupio je ski-centar “Lokve”, a izvesni Nikolaj Šehovcov hotel “Jelovicu” na istoimenoj planini. Jedan, petnaest kilometara od grada prema Rožajama, drugi, petnest u suprotnom pravcu, lokalnim putem prema Kolašinu. O prvom na internetu ima nekoliko novinskih tekstova iz vremena početka investicije, o drugom - ništa.

Umesto milionskih investicija po jugu, ova dva Rusa su za znatno manje iznose postali vlasnici ugostiteljskih i turističkih objekata u Beranama, na izuzetnim lokacijama.

Kada je Alikov platio nešto preko 500 hiljada evra za hotel “Lokve”, sa ski-terenima i liftovima, to je iz sirotinjske vizure radnika uništenog hotelsko-turističkog preduzeća, koji su čekali otpremnine, izgledalo kao golemo ulaganje. Posebno još kada je Rus taj svoj potez ocenio kao „mini biznis“, koji će mu poslužiti kao baza za dalja investiranja u Berane i Crnu Goru.

Odmah je obećao da će u ski-centar “Lokve” do kraja godine uložiti milion evra u rekonstrukciju, te da će spremno dočekati narednu zimsku sezonu i narednu 1997. godinu. Najavljivao je da će biti izgrađen zatvoreni bazen, fitnes centar i svi drugi prateći sadržaji koji će garantovati visok kvalitet usluge.

“Računamo da ćemo moći da ovom hotelskom kompleksu da obezbedimo četiri zvedice”, obećavao je Alikov.

Na osiromašenom severu, njegove riječi su delovale bajkovito, a u bajku su se posle šest godina, nažalost, i pretvorile. Na hotelu “Lokve” rađena je određena rekonstrukcija, ali još nije počeo da radi. Od najavljenih milionskih ulaganja do sada nije bilo ni starih, ni novih ski-liftova. Ni fitnes centara, ni zatvorenih bazena. Ni upošljavanja lokalnog stanovništva.

Alikov se sve manje pojavljivao u Beranama, mada je u međuvremenu kupio preduzeće Klanica AD, na dobroj lokaciji, i porušio zgradu u nameri da napravi manji hotel i u gradu. Onda su, kako se priča, iskrsli problemi sa bivšim vlasnicima zemljišta i sve je ostalo kako jeste. Porušeno. Za utehu je to da ovaj Rus nije u Beranama makar ostao dužan nikom ništa.

Ruska bajkovitost i zagonetnost mnogo više su pratili i prate ime drugog zalutalog biznismena na sever Crne Gore, Nikolaja Šehovcova. Ovaj mladić je hotel „Jelovica“ kupio od poznatog crnogorskog preduzimača Radomira Raičevića. I ovaj Rus se pokazao vrlo uspešan u krečenju, iako je obećavao da će od ove planine, koja čini ogranak Bjelasice, napraviti „crnogorski Zlatibor“.

Tako je i preduzeće nazvao „Jelovica banja“. A ova „banja“, to je očigledno nekoliko godina bila samo za njega. Čudno je bilo, ali se niko tada nije zapitao, zašto se Nikolaj nastanio u usamljenom planinskom hotelu, sa djevojkom koju je predstavljao kao suprugu Anželu, i zbog čega skoro dvije godine nije išao nigdje dalje od Berana. Istina je da je tu stekao mnoga poznastava.

Agilan i u stalnoj „borbenoj gotovosti“, sa gojzericama na nogama i ruksakom na leđima, delovao je uvek spremno za akciju. Mnogi su poverovali u njegove priče da će pored starog hotela izgraditi još čitav kompleks novih, žičare, uspinjače i sve što uz to ide.

Tek kada se krajem 2009. godine izgubio, iznenada, kao što je i došao, počele su da kruže priče kako se on, navodno, od nekoga krio u Crnoj Gori. Pričalo se i da je u Beranama boravio ilegalno, i kako je trebalo da bude proteran, ali da je usledila intervencija sa visokih adresa „da se ne dira, jer je u pitanju investitor“.

Prodavac hotela Radomir Raičević danas tvrdi da mu ovaj „strateški investitor“, osim kapare, nije dao novac.

„Ne zanima me ko je, šta je, i čime se bavi. Ne zanima me gde je sada. Da li je promenio lični opis i da li je još uvek u Crnoj Gori. To su pitanja i posao za nekog drugog. Kupoprodajni ugovor je nevažeći jer nije ispoštovan“, kaže Raičević.

On se priseća kako je došlo do poznanstva sa Nikolajem, i šta je prethodilo trgovini hotela “Jelovica”.

„Najpr je došao u Srbiju sa namerom da kupi Rekreaturs, sa dvadesetak hotela, vrednosti nekoliko stotina miliona. Tada je ministar za kapitalne investicije bio Velja Ilić. Meni ga je doveo zemljak Tihomir Petrić. Ugovorili smo posao vredan tri do četiri miliona evra. Primio sam ga u kuću. Dao mu vozača. I na kraju mu samo uz kaparu, na poverenje, dok on navodno ne prebaci novac, omogućio da prevede imovinu na sebe. Ja sam mu lično osnovao preduzeće u Podgorici, “Jelovica banja”. Sve bi bilo u redu da sam ja vidio i dobio ostatak novca, ali nisam nikada“, priča Raičević.

Danas za Nikolajem tragaju i desetine drugih prevarenih Beranaca koji su u poslovanju sa njim ostali „kratkih rukava“. Nezvanično, za njim traga i međunarodna policija na osnovu poternice Kazahstana, zbog poslovnih prevara u toj zemlji.

Ruski investitori u Beranama, uprkos očekivanjima, nisu nadomestili beransko hotelsko-turističko preduzeće koje su pre toga privatizovali i rasturili domaći likovi i njihovi neuhvatljivi pomagači.

Veliki planovi za turističku valorizaciju planina na severu ostali su zasada slovo na papiru. Sa Rusima i bez zalutalih Rusa.

Lokve će biti ponuđene na prodaju

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima nedjeljom” je rečeno da će dva sporna hotela u Beranama, “Lokve” i “Jelovica” biti stavljeni u funkciju, ali nisu precizirali kad i kako. Iz Ministarstva podsećaju da je hotel „Lokve“ u Beranama sa skijalištem ranije je bio jedna od okosnica zimskog turizma, ali da nije u funkciji od 2005. godine.

“Kao rezultat napora Ministarstva da se hotel i skijalište stave u funkciju, skijalište je u zimskoj sezoni 2012/2013. bilo dato u zakup kompaniji „Nord Travel“ iz Berana i beležilo veoma dobru posećenost. Ministarstvo i dalje ulaže aktivne napore kako bi se navedeni kapaciteti trajno stavili u funkciju, a kroz komunikaciju sa vlasnikom najavljeno je da će hotel biti ponuđen na prodaju”, navodi su odgovoru ministarstva na pitanje sudbine hotela “Lokve”.

Dodaje se da je Vlada Crne Gore je na sednici od 24. januara donijela Odluku o planu privatizacije za 2013. godinu. “Prema ovom planu, na listi lokaliteta koji će se privatizovati putem javno-privatnog partnerstva, nalazi se i turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi“.

Planina Jelovica, na kojoj se nalazi istoimeni hotel, je na južnoj strani Bjelasice, pa će samim tim biti predmet valorizacije u okviru spomenutog lokaliteta. Prostornim planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi“ predviđena je gradnja ski resorta “Jelovica” sa ski-stazama i ski-naseljem koje će činiti hotel, hostel, kao i veliki broj privatnih smještajnih kapaciteta, sa oko 2918 kreveta.

Ono što je posebno važno naglasiti je da Ministarstvo održivog razvoja i turizma priprema predlog izmena i dopuna Odluke o utvrđivanju prioritetnih turističkih lokaliteta, pa će se na listi lokaliteta naći i hotel „Jelovica“ Berane. Cilj je da se na ovaj način obavežu vlasnici da aktiviraju neaktivne hotelsko-turističke kapacitete i stave ih u funkciju turizma, ali i unaprijede nivo usluge u postojećim i time upotpune turističku ponudu Crne Gore”, kažu u resornom Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: