UAE za početak ulažu stotine mil. €

Kompanija Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izgradiće u Srbiji centar za istraživanje i razvoj, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 02.08.2013.

13:12

Default images

Kako je precizirao ministar Dinkić, reč je o "prvoj fazi moguće fabrike čipova".

"Oni su odlučili da krenu u narednih šest nedelja u par konkretnih projekata, od kojih je svakako najvažnija prva faza u mogućoj izgradni fabrike čipova u Srbiji, odnosno fabrike poluprovodnika", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Prema rečima Dinkića, prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj i, kako je istakao, sama ta investicija je vredna nekoliko stotina miliona dolara, iako upošljava svega 50 ljudi, "ali vrhunskih naučnika sa doktoratima, ljudi koji ne mogu tek tako lako da se nađu".

"Nakon toga, ukoliko se budu uverili da Srbija ima dovoljno stručnjaka ili ako može iz regiona da ih povuče, ako nema dovoljno, za fabriku cipova, onda bi se gradila u drugoj fazi i fabrika čipova", rekao je on.

Procenjena investicija u fabriku čipova Mubadale u Srbiji je, prema ranijim informacijama, oko četiri milijarde dolara.

Dinkić je istkao da raduje i to što Mubadala u Srbiji želi da gradi gradili posebnu fabriku za visokotehnološke komponente za avione, za Erbas i za Boing.

"To je što Srbija ne može sama i u šta je potrebno uložiti ogromna sredstva i imati tu tehnolgiju koju mi nemamo. Imamo kadrove, nemamo novca i takvu tehnologiju (kao što ima Mubadala) i u saradnji sa ovakvom kompanijom možemo razviti i neke nove industrijske granje koje sada nemamo", rekoao je on.

Odlazeći srpski ministar finansija i privrede ocenio je da jučerašnji razgovori sa Mubadalom, najvećom kompanijom iz UAE, daju za pravo srpskoj vladi da se nada da u industriji znanja može da napravi, "najpre male, a za nekoliko godina čak i džinovske korake", kao što je urađeno sa automobilskom industrijom.

Dinkić je napomenuo da je Mubadala kompanija koja ima promet od 55 milijardi dolara godišnje. Ta kompaanija iz UAE "poseduje tehnologije o kojima mi trenutno, nažalost, samo možemo da sanjamo", rekao je on.

Dinkić je podsetio da je sa Mubadalom srpska strama razgovarala poslednih devet meseci i istakao da je sada ta kompanija iz UAE spremna da krene da sarađuje sa Srbijom.

On je predložio da plan Vlade Srbije bude da se, pored automobilske industrije podstakne industrija znanja koja moze da bde nosilac izvoza Srbije u narednim godinama.

Srbija beleži rast izvoza softvera, Ministarstvo finansija i privrede je donelo plan za podsticanje IT, a sad postoji i saradnja sa Mubadalom, istakao je Dinkić.

Predstavnici Mubadale su juče u Beogradu sa prvom potpredsednik Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i Dinkićem, kako je saopštila Vlada, razgovarali o realizaciji svih zajednickih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: