EPS: Cene i dalje ispod tržišnih

Uprkos poskupljenju, cene struje u Srbiji su i dalje ispod tržišnih, tvrde u EPS-u. Nema razloga da ostali proizvodi poskupe zbog struje, kažu stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

16:23

Default images

Struja u Srbiji od danas je skuplja u proseku za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. U EPS-u kažu da će i nakon poskupljenja cena struje u Srbiji biti znatno niža od tržišne.

Iako cena struje nije menjana više od dve godine, građani ne nalaze mnogo razumevanja za poskupljenje.

Prosečni mesečni račun za utrošenu električnu energiju iznosi oko 3.500 dinara. Posle poskupljenja biće uvećan za nešto manje od 400 dinara.

Cena struje i posle poskupljenja je daleko ispod tržišne, i ne pokriva ni rast inflacije, kažu u EPS-u.

Direktor “EPS snabdevanja” Dejan Vasić podseća i da je za najugroženije uvedena kategorija "energetski zaštićenog kupca", koja im omogućava određenu količinu besplatne električne energije.

“Poskupljenje je bilo potrebno zbog nedostajućeg novca za redovno tekuće održavanje, za remonte, za investicione radove koji su započeti. Razlog tome je predstojeća zimska sezona kako bi obezbedili stabilnost i pouzdan rad sistema”, objašnjava Vasić.

Prva reakcija potrošača je strah od lančanih poskupljenja, koja često uslede posle poskupljenja električne energije ili goriva.

Urednica “Balkan magazina” Jelica Putniković, međutim, tvrdi da za to ne postoji osnov i da oni koji tvrde da cenu dižu zbog struje, samo traže izgovor.

“Poskupljenje struje ne može nikome biti opravdanje za poskupljenje jer oni u krajnjem slučaju imaju stručnjake koji proračunavaju itd. EPS dve godine nije menjao cene, pa je ipak sve poskupljivalo svaki put kad odemo u prodavnicu”, podseća Putnikovićeva.

EPS je do sada poslovao više socijalno nego tržišno. Taj pristup je, po rečima Jelice Putniković, potrebno promeniti kako bi ta kompanija ostala konkurentna u celom regionu i izašla iz finansijske krize.

Neophodno je u okviru najavljene reorganizacije, srediti poslovanje EPS kako bi otvaranje tržišta električne energije 2015. godine dočekao spreman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: