Zašto je ugrožena setva u Srbiji

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić upozorio je da poljoprivredicima još nisu isplaćene subvencije koje je obećala Vlada.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.08.2013.

16:00

Default images

Senić je ocenio da će to ugroziti jesenju setvu.

"Poljoprivrednici su u velim problemima jer, pored toga što nisu isplaćene osnovne subvencije u iznosu od 6.000 dinara po hektaru, nisu isplaćene ni subvencije za gorivo. Oni će teško moći da zasnuju novu proizvodnju na jesen", rekao je Senić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, ministar poljoprivrede Goran Knežević nastavlja da obmanjuje poljoprivrednike neprestanim obećanjim da će im subvencije biti isplaćene.

Senić, koji je poslanik opozicione Demokratske stranke, ocenio je da je apsurd da poljoprivrednici nemaju ni za pokrivanje osnovnih proizvodnih troškova, a da je hrana u poslednjih 12 meseci za vreme mandata sadašnje Vlade Srbije poskupela 13 odsto.

On je ocenio da je neophodno da vlada interviniše i zaustavi dalji pad cene pšenice i pored već otkupljenih 60.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara po kilogramu, za potrebe Robnih rezervi hitno obezbedi sredstva za otkup još 150.000 tona, kako bi motivisala poljoprivrednike da na jesen ponovo zaseju pšenicu.

Govoreći o uvozu duvana, Senić je kazao da će EU svakako tražiti od Srbije da uveze još 600.000 tona duvana po carinskoj stopi nižoj od 57,5 odsto koliko trenutno iznosi carinska stopa za uvoz duvana iz EU u Srbiju.

"Srbiji ne odgovara da ulazi u trgovinski sukob sa EU, ali zauzvrat, s obzirom da će tim ustupkom biti ugrožena duvanska industrija, u Srbiji mora da zahteva drastično povećanje izvozne kvote šećera sa 180.000 tona na bar 270.000 tona godišnje, treba da zahteva bar udvostručavanje izvozne kvote za vino i ukidanje carina za izvoz voća, povrća i ribe iz Srbije", kazao je Senić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: