Reforme ili Srbijagasa neće biti

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da u prvih godinu dana rada vlade nije stvorena atmosfera za razvoj preduzetništva,

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.08.2013.

15:00

Default images

Ona je rekla da gradjanima nije obezbedjena pomoć u pokretanju sopstvenog biznisa, što je glavni razlog nezadovoljstva SNS u ekonomskoj i finansijskoj oblasti.

"Potrebno je stvoriti podsticajnu zakonodavnu i finansijsku politiku, kako bismo ne samo kroz marketinšku promociju, već i kroz jednostavne, ali realistične savete, animirali sve koji su nezaposleni da uz podsticaj pokrenu neki svoj posao koji bi bio održiv", rekla je Mihajlović za "Novi magazin".

Činjenica je da su dovodjeni investitori kojima je država obezbedila visoke podsticaje od 10.000 evra po radnom mestu, ali šta je s onima koji ne ulaze u tih hiljadu ili pet hiljada ljudi koji će tako dobiti posao, upitala je ministarka i konstatovala da se na njih izgleda zaboravilo.

"Sigurna sam da bismo mehanizmom za mikrokreditiranje, koji bismo ponudili svakome ko ima proverenu i održivu ideju, na primer sa 3.000-5.000 evra, napravili masovnu 'zarazu' preduzetništvom i idejom da se sospstvena sudbina uzme u svoje ruke. To daje mogućnost otvaranja porodičnih preduzeća, a to su nova radna mesta", istakla je ona.

Upitana da li SNS ima kandidata za ministra koji će preuzeti jedan od dva resora dosadašnjeg Ministarstva finansija i privrede ili će nekom od koalicionih partnera prepustiti to mesto, Mihajlović kaže da na stranačkim organima za sada nije bilo razgovora.

"Svesni smo da smo mnogo odgovorniji od ostalih jer smo jači, ali smo svesni i da su naše greške uočljivije. Zbog toga smo i pokrenuli rekonstrukciju naših ljudi, od ministara pa nadalje. Cilj je da stvorimo nove vrednosti i da budemo primer pozitivnog. Tek nam slede dogovori oko toga ko će preuzeti, ali i kakav će tim imati neki od ministara. Ma koliko da ste vispreni i iskusni, rezultate prave samo timovi", rekla je ona.

Povodom informacija da SNS planira da u okviru rekonstrukcije vlade u neka od ministarstava dovede ljude koji su se svojim radom dokazali u sredinama van Srbije, Mihajlović je ocenila da se radi o odličnoj ideji i da ne vidi da to bilo kome moše da smeta.

"Interes je samo jedan - da Srbija ide napred. To nije moguće ako ne budemo privlačili najsposobnije, stvarajući izazove za njih, ali i uslove za rad, za realizaciju ciljeva. Ne možemo se samo oslanjati na patriotizam i nostalgiju, videli smo da se samo od toga ne živi. Ali, ako stvorimo privlačni poslovni ambijent za sposobne i obrazovane, onda će patriotizam samo dodatno pomoći da se sa više elana i ponosa više mladih zaista prihvati izazova", istakla je ministarka.

Prema njenoj oceni posle godinu dana na mestu ministra, nema dovoljno ni stručnih ni iskusnih ljudi, zbog čega je ponovo pozvala stručne, vredne i iskusne ma gde bili, u Srbiji ili van nje, da pažljivo prate sve mogućnosti za poslovni angažman u Srbiji, da nađu prostor za sebe, da dođu i pomognu svojoj zemlji.

Mihajlović je ukazala i na raniju praksu koja se nastavlja, da se u javnim preduzećima, uprkos drugačijim obećanjima, na čelne pozicije postavljaju stranački ljudi, što, prema njenom mišljenju, ne sme da bude odlučujući faktor.

"Srećom Zakon o javnim preduzećima uredio je ovu oblast i ma kako možda išlo sporo, ipak je promenjen standard i raspisuju se konkursi i za direktore, ali i unutar Ministarstava. I ovo Ministarstvo kojim trenutno rukovodim će početkom septembra raspisati konkurs za prijem", najavila je ministrka.

Na pitanje zašto Vlada posle samo godinu dana rada menja ciljeve, ona je kratko odgovorila da je "reč o evoluciji".

Podsetivši da su u u prvoj godini mandata ostvarena dva bazična cilja - otvaranje pregovora sa EU i stabilizacija stanja sa Kosovom - koji su stvorili nove, ona je rekla:

"U narednom periodu fokusirani smo prvenstveno na ekonomiju i razvoj i finansijsku stabilnost i važno je napraviti najbolji mogući sastav u Vladi, ali i u drugim institucijama, koji će postaviti jake temelje za ekonomski razvoj, stvoriti uslove za veliku mobilnost i preduzetništvo, otkloniti sve teškoće i prepreke koje su sputavale donošenje odluke o investiranju, ali i stvaranje prostora za mnogo veće privlačenje stranih investitora."

Rezultati su, ponovila je, izuzetno važni, pa tako neko nije zadovoljio očekivanja i planove, a za neke postoji procena da bi neko to bolje mogao da radi.

Na konstataciju da je dolazeći na mesto ministra, kao i prethodnici, obećavala nove elektroenergetske objekte, ali da se ništa u tom smislu nije desilo, Mihajlović je kazala da u tu oblast nije ulagano trideset i više godina, te da je plan da u ovoj godini "imamo sigurno bar dva predugovora za veće infrastrukturne objekte, naravno pored pokretanja više od 200 malih hidroelektrana, što će otvoriti blizu 1.000 novih radnih mesta."

Podsetila je da se rudno polje otvara tri do četiri godine, a termo ili hidroelektrana grade se najmanje isto toliko, i dodala da energetika i rudarstvo treba da budu jedan resor, isto kao što resor zaštite životne sredine treba da je objedinjen u jednom ministarstvu, a ne u tri, kako je danas.

"Počinjemo pregovore za članstvo u EU. Jedna od najtežih oblasti jeste oblast zaštite životne sredine, mnogo je posla koji treba da se uradi, od nove zakonodavne legislative, do ambijenta u obe oblasti. Isto je i sa rudarstvom", dodala je ona.

Na pitanje da li se energetika uopšte može razvijati bez realnih cena i da li bi bilo potrebno toliko novih objekata ako bi ta cena bila realna, Mihajlović je rekla da izgradnja novih objekata ne treba da zadovolji samo naše potrebe već da je Srbiji potrebna energija s idejom da će se industrijski razvijati ali i kako bi opet postala izvoznik.

"Strategija koju zastupam je na duži rok, jer kada biste sada gledali cene električne energije mogli biste reći da ne radimo ništa osim što uvozimo jer je cena vrlo niska, ali neće takva i ostati", rekla je Mihajlović i dodala da je naša cena samo jedan od faktora koji se tiču ulaganja i investitora koji dolaze.

"Konkurencija i otvaranje tržišta jesu prioritet, ali opet uz obavezu države da nađe optimum između onih koji su potrošači, kojima je svaka cena visoka, i onih koji ulažu, kojima je svaka cena preniska", ukazala je.

Na pitanje zašto još nema plana korporativizacije EPS, ministarka kaže da se slaže sa opštom ocenom da sve ide presporo.

"Zalažem se da se jasno odredi datum do kojeg reformisanje JP mora biti završeno, kao što je, na primer, određen rok za rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju. I tu odluka treba da donese Vlada", rekla je ona, dodavši da je njen utiska da u EPS-u i Srbijagasu mnogi još veruju da se ništa neće promeniti, da će ih država zaštititi, iako ih čeka otvaranje tržišta koje ne može biti odloženo.

Za naftovod Južni tok Srbija je napravila sve pripremne radnje neophodne za početak izgradnje ovog gasovoda, izjavila je ministarka uz napomenu da sam početak izgradnje zavisi od ruskih partnera, a ne od Srbije.

Na pitanje da li se raspliće čvor oko Srbijagasa ili će to sačekati novu (rekonstruisanu) vladu, ona je ukazala da je jadna stvar reformisanje Srbijagasa, a sasvim druga kriminal i korupcija u tom preduzeću.

"Vreme radi za nas u smislu da ako ima i otpora ka reformisanju, ono se mora sprovesti, inače neće biti Srbijagasa. A za ovo drugo, nadležni organi rade svoj posao".

Upitana kako mnogobrojne afere otvorene u protekloj godini utiču na investicioni ambijent, Mihajlović je primetila da ne može sve odjednom da se uradi.

"Naravno da će mnogi da se zaklone iza priče o investicionom ambijentu. A ja vam kažem da je investitorima muka od razgovora u četiri oka, od muljavina i svega onoga što smo imali", rekla je ona, naglasivši da se stvari u Srbiji menjaju, ali da bi volela je da se to dešava brže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: