Suficit sa CEFTA 737 miliona dolara

Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 737,5 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

13:42

Default images

To je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvoždja i čelika, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je u zemlje CEFTA od januara do juna najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvoždje i čelik.

Kada je reč o uvozu, najzastupljeniji su bili kameni ugalj, koks i briketi, gvoždje i čelik, električna energija, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije u posmatranom periodu iznosio je 1,42 milijarde dolara, a uvoz je bio 679,6 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 208,5 odsto.

Srbija je i u 2012. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,32 milijarde dolara, što je bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, gvoždja i čelika.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: