U Er Srbiji let neće biti jeftiniji

Kupovina novih aviona, zapošljavanje pilota i njihova obuka, prve su stvari koje će se uraditi posle potpisivanja sporazuma Jat ervejza i Etihad ervejza.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.08.2013.

09:25

Default images

Kako je RTS-u najavio član Upravnog odbora JAT-a Milan Vujačić biće kupljeno 10 novih aviona i zaposleno oko 50 pilota.

"Jat ima resurs koji se najteže pravi - letačko osoblje. Imamo iskusne pilote koji imaju dozvole za sve aerodrome. Potrebna je njihova doobuka za nove avione, pošto su naši stari 25, pa i 30 godina", kazao je Vujačić.

On je kazao da će biti otpuštanja viška radnika, ali da se ono neće odnositi na letačko osbolje.

"JAT ima trenutno 12 aviona, od kojih dva ne lete, i ima oko 1.000 zaposlenih. Mnogo je 100 ljudi na jedan avion", kazao je Vujačić.

On je istakao da je Jat bio kompanija koja je prepoznatiljiva u svetu i da će nova avio kompanija "Er Srbija" upravo novim avionima privući putnike i osvojiti tržišta.

"Ne očekujem epohalne promene cene karata, zato što predstoje velika ulaganja. Dakle, karte neće biti jeftinije, ali neće biti ni skuplje", rekao je Vujačić.

Dodao je da očekuje da će sve stvari u roku od "godinu dana doći na svoje mesto", odnosno da novo preduzeće "ER Srbija" neće biti gubitaš.

Sporazum o strateškom partnerstvu aviokompanije Jat ervejz (Airways) i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan danas u Beogradu.

Sporazum će potpisati prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, vršilac dužnosti generalnog direktora Jat ervezja Velibor Vukašinović i predsednik Etihada Džejms Hogan.

Aviokompanija Etihad postaće vlasnik 49 odsto kapitala u aviokompaniji koja će se zvati "Er Srbija" (Air Serbia).

Vlada Srbije imaće 51 odsto vlasništva u "Er Srbiji" i preuzeti dugovanja Jat ervejza i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: