Vučić potpisuje - Jat ide Etihadu

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jat ervejz potpisaće 1. avgusta u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, najavio je Etihad.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 26.07.2013.

10:07

Default images

Kako je saopštila ta kompanija, dokument bi u ime Vlade Srbije trebalo da potpiše prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Zatim će biti održana konferencija za novinare u hotelu Hajat, na kojoj će biti izneti detalji o tom aranžmanu.

Nacionalna avikompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad ervejz, Vlada Srbije i srpski avioprevoznik Jat ervejz potpisali su 17. juna u Beogradu inicijalni memorandum o razumevanju, koji je predvideo da se ispita mogućnost za ulaganje vlasničkog kapitala Etihada u Jat.

Predsednik Etihada Džejms Hogan je tada izjavio da Etihad ne ulazi u priču oko eventualnog strateškog partnerstva sa Jatom, jer voli da kupuje aviokompanije, već zato da bi ostvario komercijalne efekte, ističući da Jat može da bude uspešan.

"Kako smo već pokazali sa našim manjinskim vlasničkim ulaganjima u ostalim aviokompanijama, značajne uštede mogu se postići kroz zajedničke inicijative, a to uključuje i obuku pilota i posada, gorivo, osiguranje, kao i sporazume o nabavkama i održavanju za zajedničke tipove motora", rekao je čelnik Etihada.

Navodeći razloge za zaintresovanost za Jat, on je ukazao na to da Srbija ima razgranatu dijasporu i turizam, bogatu istoriju i odličnu poziciju na Balkanu i dobre mogućnosti za poslovanje.

Etihad je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dabi-Beograd i da Jat ima svoj kod na toj avioliniji, na osnovu sporazuma o komercijalnoj saradnji na više od 40 desetinacija sa Etihadom.

Ta bliskoistočna avikompanija je jedna od najboljih firmi u toj branši u svetu. Etihad je lani prevezao 10,3 miliona putnika, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga.

U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika Etihad je imao je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, a od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara odnosno 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Etihad ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom Er Berlinu, 40 odsto u Er Sejšelima, oko tri odsto u Er lingusu, devet odsto u kompaniji Virdžin Australija...

Inače, Hogan je nedavno proglašen za izvršnog lidera godine u avio-industriji, u okviru prestižnih godišnjih "Airline Strategy" nagrada, dodeljenih u Londonu.

Nagradu "Executive Leadership Award" dodelio je ekspertski žiri iz oblasti avio-industrije, nakon detaljnog ispitivanja uspešnosti poslovanja kompanije Etihad u proteklih 12 meseci.

Nacionalna sejšelska aviokompanija Er Sejšeli, čiji je strateški partner od prošle godine Etihad ervejz, proglašena je aviokompanijom koja je ostvarila najveći napredak u svetu, prema "Skytrax" stručnim analizama.

Kompanija Er Sejšeli je ostvarila profit već prve godine nakon preuzimanja od strane Etihadovog menadžmenta.

Er Sejšeli su pre toga bili pred bankrotom odnosno u veoma lošoj finansijskoj i operativnoj situaciji.

Ta kompanija je, takođe, na drugom mestu najboljih aviokompanija u Africi prema "Skytrax" analizi, što je skok za osam pozicija u odnosu na prethodnu godinu.

Kabinsko osoblje Er Sejšela je treće najbolje u Africi, što je kategorija u kojoj te kompanije nije ni bilo prošle godine.

Posmatrano u svetskim okvirima, Er Sejšeli su ove godine na 56 mestu u svetu, a prošle godine su bili 133, a ovogodišnji rang je najveći u istoriji kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: