Evo kako nas banke mame na kredit

U želji da privuku klijente, sve više banaka prilikom odobravanja kredita nudi grejs period u otplati od šest do 24 meseca, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 22.07.2013.

20:01

Default images

Za najtraženije, gotovinske zajmove, kod nekih banaka poček iznosi pola godine i tokom tog perioda naplaćuje se samo kamata. Ali, ima i bankara koje celu ratu odlažu na 180 dana.

Slično je i sa stambenim zajmovima. njih banke sada odobravaju sa počekom od jedne do dve godine, a tokom tog perioda otplaćuje se samo kamata. Uz to, iako je praktično reč o mirovanju uzetog zajma, većina bankara tokom tog perioda ne obračunava veće kamate.

Takođe, u ponudi nekih banaka za kratkoročne kredite postoji mogućnost i prekida u otplati po nekoliko puta tokom vraćanja pozajmice.

Obično je to jednom godišnje ili maksimalno pet puta u toku celog perioda otplate. U slučaju prekida klijent treba banci da najavi odlaganje plaćanja pet dana pre dospeća rate.

Kamatne stope na kratkoročne kredite sa grejs periodom su veoma šarenolike i kreću se od 16,50 do 24,50 odsto na godišnjem nivou. Zato je i potrebno obići više banaka kako bi se našao najpogodniji zajam.

Goran Nikolić, ekonomista, ističe da su banke u Srbiji posle perioda "zatezanja", sada malo olabavile uslove za odobravanje kredita, pre svega gotovinskih.

"To je pre svega posledica činjenice da im zarada stalno opada, a gotovinski, ili kako ih još zovu i keš, krediti su bili i ostali najtraženiji zajmovi na našem tržištu i bankarima su donosili i najveći profit" - kaže Goran Nikolić.

"U odobravanju kredita naročito su postale liberalne banke sa manjim tržišnim učešćem, jer se bore za nove klijente i što veći plasman svojih kratkoročnih zajmova."

Ali, treba imati na umu, kako ukazuje Nikolić, da ponuđeni grejs period od šest meseci do godinu dana banke sigurno i dobro naplate kasnije. Jer, retko koja od njih hoće da čeka na svoju zaradu toliko dugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: