NBS:Banke do 22. jula da se izjasne

Banke će do 22. jula uputiti dopis svim klijentima koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, sa ciljem da ih obaveste o prihvatanju preporuke NBS.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.07.2013.

15:00

Default images

Banke u Srbiji su, povodom preporuke centralne banke u vezi sa stambenim kreditima u švajcarskim francima, postigle dogovor o redosledu aktivnosti u primeni predloženog modela odlaganja dela duga po osnovu tih kredita, saopštila je Narodna banka Srbije.

Banke će najkasnije do 22. jula uputiti dopis svim klijentima koji imaju stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, sa ciljem da ih podrobnije obaveste o prihvatanju preporuke NBS, kao i o uslovima i načinu odlaganja dela obaveza u skladu sa predloženim modelom.

Istim dopisom, banke će pozvati svoje klijente da već od 1. avgusta mogu da dođu u banku kako bi se detaljnije informisali o mogućnostima zaključenja aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

Prilikom dolaska u banku, klijentu će se pružiti detaljnije informacije o aneksu ugovora, a predočiće mu se i konkretni finansijski efekti primene preporuke u njegovom slučaju. Klijent može odmah prihvatiti ponudu banke i zaključiti aneks ugovora. Međutim, klijent nije dužan da ponudu banke prihvati odmah, već se o njoj može izjasniti do 31. decembra 2013. godine.

Kao institucija koja je odgovorna za stabilnost finansijskog sistema i zaštitu korisnika finansijskih usluga, NBS će nastaviti intenzivno da prati promene uslova korišćenja stambenih kredita indeksiranih u stranoj valuti, navedeno je u saopštenju.

Ako dođe do značajnijih promena tržišnih uslova u naredne tri godine, a posebno u pogledu valutnog pariteta evra i švajcarskog franka, kao i kretanja repernih kamatnih stopa, NBS će ponovo razmotriti efekte primene preporuke i položaj korisnika stambenih kredita u evrima i švajcarcima, kao i potrebu eventualnog preduzimanja dodatnih aktivnosti radi zaštite korisnika tih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: