Novo najbogatije nalazište u Boru

Radnici geološke službe Rudarsko-topioničarskog basena Bor pronašli su u dolini Ujove reke do sada najveće ležište rude, debljine preko 850 metara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

15:04

Default images

Na lokaciji Kriveljski kamen, u blizini površinskog kopa Veliki Krivelj istraživanja se privode kraju. Za nešto više od godinu i po dana uradeno je 47 istražnih bušotina, čija je ukupna dužina 21.000 metara.

Rezultati pokazuju zadovoljavajući kvalitet rude, a do nove godine se očekuje da će nadležni republički organi overiti nove rudne rezerve RTB-a Bor na toj lokaciji, koje se kreću izmedu 70 i 80 milona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra u rudi od 0,26 odsto.

U podnožju ovog nalazišta, u doliniji Ujove reke, geolozi su pronašli još jedno, do sada nepoznato nalazište. Urađene su tri istražne bušotine, od kojih je jedna stigla do 1.630 metara ispod površine zemlje i predstavlja najdublju bušotinu u istoriji RTB-a Bor.

Rezultati dobijeni na osnovu analiza izvađenog materijala pokazuju da se radi o velikom ležištu. U dolini Ujeve reke ruda se javlja na 500 metara ispod površine zemlje i prostire se narednih 850 metara, a srednji sadržaj bakra u rudi je oko 0,24 odsto.

S obzirom na to da i druge dve obližnje bušotine prolaze kroz rudu, može se govoriti o nekoliko stotina miliona tona rezervi sa prosecnim sadržajem 0,25 odsto bakra u rudi.

"Raspored bušotina ukazuje da se ležište penje prema površini i naredne će pokazati njegove konture i količinu. Za sada, samo na osnovu ove tri, može se govoriti o prognoznim rezervama od oko 300 miliona tona sa 0,25 odsto bakra", izjavio je Tanjugu rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajče Tončić.

U završnoj fazi je i pribavljanje saglasnosti od nadležnog ministarstva za novo istražno polje kod Knjaževca. Radi se o 100 kvadratnih kilometara na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita, gde može biti značajnih ležišta olova, bakra, cinka, zlata, a u jednoj zoni postoje šanse i za pronalaženje ležišta uglja, kažu u RTB-u Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: