Železnice: Sprečena krađa goriva

Samo na sprečavanju krađe goriva za lokomotive ušteđeno 20 je miliona dinara za dvadesetak dana, kaže generalni direktor Železnica Dragoljub Simonović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

14:43

Default images

Prema njegovim rečima, Železnice Srbije su ostvarile dobre poslovne rezultate ove godine i da je samo na sprečavanju krađe goriva za lokomotive ušteđeno 20 miliona dinara za dvadesetak dana.

"Preuzeli smo 20 benzinskih pumpi preko noći i postavili nove ljude na pumpama železnice i tako smo uštedeli 20 miliona dinara za dvadesetak dana", izjavio je Simonović novinarima.

On je kazao da je novo rukovodstvo sa njim na čelu, od početka godine, preduzelo i niz drugih ušteda. Na primer, samo u prva tri meseca ove godine ušteđeno je 2,8 milijardi dinara, za ostale mesece železnice će uskoro izneti detaljnu analizu na konferenciji za novinare, rekao je Simonović.

Pokrenuti su mnogi projekti za razvoj železničke infrastruktre - ruski kredit, kuvajtski kredit za Prokop, češki kredit za prugu Niš - Dimitrovgrad, nabavka vozova od Rusije i kompanije Štadler, istakao je Simonović.

On je kazao da Železnice Srbije ne mogu potpuno da ukinu putovanja koja su važna za sklapanje poslova, ali da su ukinuta troškovi za reprezentaciju i da je ostvarena ušteda samo na deviznim dnevnicama od oko 60 odsto.

Simonović je istakao da je to preduzeće za manje od pola godine uspelo da pokrene više kredita, kako bi smanjilo plaćanje penala zbog nepovlačenja odobrenih sredstava. On je istakao da su železnice imale odlične poslovne rezultate ove godine i da se ne bavi time koje će direktore državnih preduzeća vlada smeniti.

"Ako vlada proceni da su rezultati loši i da ima bolje rešenje - nemam ništa protiv", dodao je Simonović.

Železnice su nasledile 4,7 milijardi dinara duga za robe i usluge i 155 miliona evra deviznih dugovanja, a dinarski dug je ove godine već vraćen 35 odsto. Tokom prvih pet meseci u 2013. devizne dnevnice su iznosile 61.000 evra, dok su prošle godine u tom periodu bile 144.000 evra, od čega su za sindikate bile oko 75.000 evra, dok im ove godine po tom osnovu nije odobren ni jedan evro.

U prvih pet meseci ove godine smanjene su i dnevnice za putovanja u zemlji za 19 miliona dinara, za mobilne telefone oko milion i po dinara, potrošnja goriva je smanjena za 465 tona odnosno za 630.000 evra, od čega se više od 90 odsto odnosi na gorivo za lokomotive.

Troškovi za gorivo i održavanje drumskih vozila i službena parking mesta smanjeni su za 33 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: