Matijević kupuje zemlju u Hrvatskoj

Jedan od najvećih srpskih biznismena Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević, vodi završne pregovore o kupovini dva poljoprivredna preduzeća u Hrvatskoj.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

21:30

Default images

U posedu ta dva poljoprivredna preduzaća se nalazi 1.500 hektara zemljišta, piše Dnevnik.

Reč je, zapravo, o poljoprivrednim zadrugama „Jankovci“ u Starim Jankovcima i „Negoslavci“ u istoimenom mestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ako ovi pregovori budu išli naruku Petru Matijeviću, bilo bi to po prvi put da jedan srspki biznismen kupi poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj. S druge strane, Hrvati su na vojvođanskim njivama prisutni odavno, a najviše ih oru vlasnik „Agrokora“ Ivica Todorić i „Žito grupa“ iz Osijeka.

Kako „Dnevnik“ saznaje, predstavnici kompanije „Matijević“ su već u nekoliko navrata razgovarali sa čelnim ljudima pomenutih hrvatskih zadruga, a u namere Matijevićeve kompanije upućen je i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak. Matijević pregovore vodi s većinskim vlasnikom zadruga „Stari Jankovci“ i „Negoslavci“ biznismenom Enverom Moralićem, koji u Hrvatskoj slovi za jednog od najjačih igrača u agrobiznisu, velikog zaljubljenika u vino i vinograde, ali i jednog od najbogatijih evropskih poslovnih ljudi.

Kako saznajemo, cena zadruga i zemljišta u Starim Jankovcima i Negoslavcima ne bi trebalo da bude kamen spoticanja u pregovorima srpskog i hrvatskog biznismena, s obzirom na to da njive u Hrvatskoj nisu skuplje od vojvođanskih i pored toga što su komšije ušle u Evropsku uniju. Kako god, Matijevićev pokušaj da kupi oranice u Hrvatskoj biće test koji će pokazati da li su politika i ekonomija susedne zemlje spremnije da prihvate srpski kapital, s obzirom na činjenicu da su privrednici iz Srbije često nailazili na prepreke u nameri da započnu biznis u komšiluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: