Ne može svako da bude kontrolor

Posao kontrolora u prevozu nije tako jednostavan kao što izgleda na prvi pogled, piše 24 sata.

Srbija

Izvor: 24 sata

Utorak, 16.07.2013.

20:28

Default images

Direkcija za javni prevoz nameravala je da do 15. jula u vozila ubaci dodatnih 700 kontrolora, ali ih je do sada angažovano samo 300. Od 2.000 prijavljenih, testirano je oko njih 1.000, ali dve trećine nisu prošle ovu stepenicu.

Osnovni uslovi za posao kontrolora su minimum treći stepen stručne spreme i neosuđivanost, ali svi kandidati moraju da prođu i psiho-test koji se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Nakon toga, psiholog daje konačnu ocenu.

"Postoje standardi koje kandidat mora da poštuje: da adekvatno reaguje na stres, da ne doživljava lično provokacije, da ima visok prag tolerancije, da zna kako da se ophodi prema putnicima i da bude miran i staložen. To se procenjuje posle pismenog dela testa" - kaže Vesna Mihaljević, jedan od psihologa koji procenjuju kandidate.

Stiglo je 2.000 molbi, do sada je testirano više od 1.000 kandidata, a konkurs je otvoren još mesec dana. Do sada je angažovano 300 novih kontrolora.

Nebojša Ćeran, v.d. generalnog direktora GSP, naglašava da ne žure sa zapošljavanjem kandidata jer je bitnije da zaposle prave ljude.

"Kandidati koji prođu psiho-test idu na obuku od par dana. Očekujemo da ćemo primati još po 100 kontrolora svake nedelje dok ne ispunimo predviđen broj od njih 700" - kaže Ćeran.

Branka Kekanović je novi kontrolor. Kaže da su joj prva iskustva pomešana: bilo je negativnih reakcija na nju i kolege, kao i pozitivnih.

"Radila sam u trgovini skoro ceo život, ali privatnici nisu naklonjeni ljudima srednjih godina koji su ostali bez posla. Zato sam se prijavila za kontrolora. Ima u ovom poslu i lepih trenutaka, a to je kad me neki ljudi koji putuju na posao svaki dan prepoznaju, nasmeše se i normalno daju kartu na pregled. Takvo pozitivno ponašanje vam samo može ulepšati dan" - kaže Branka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: