Struja trebalo da poskupi 38 odsto

EPS je saopštio da je, s obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, predložila poskupljenje cene struje od samo 10,9 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2013.

18:31

Default images

A da bi imajući u vidu aktuelnu tržišnu nabavnu cenu to povećanje trebalo da iznosi oko 38 odsto.

Agencija za energetiku Republike Srbija (AERS) danas je donela odluku o povećanju cena električne energije od 1. avgusta za sve kupce električne energije koje snabdeva Privredno društvo "EPS Snabdevanje" (domaćinstva, mali kupci i kupci na srednjem naponu). Cene električne energije za domaćinstva u proseku će biti veća za 10,9 odsto.

U saopštenju EPS-a navodi se da je cena električne energije u Srbiji već godinama najniža u regionu i Evropi, a da je poslednja promena cenovnika bila pre više od dve godine, tačnije 1. aprila 2011. godine.

Stopa inflacije u Srbiji u medjuvremenu dostigla je 14,1 odsto, pa predloženi procenat povećanja cene električne energije neće biti dovoljan da pokrije rast inflacije.

S obzirom na ekonomsko stanje u Srbiji, EPS je odlučio da predloži poskupljenje od samo 10,9 odsto i sa cenama daleko nižim od tržizšnih nastavi da potpomaže ekonomsku stabilnost gradjana i države, navodi se dalje.

Takodje se dodaje da se time što je predložena cena manja od tržišne, EPS odrekao velikih novčanih sredstava, koja bi trebalo da uloži u modernizaciju, investicije u nove proizvodne kapacitete i ekološke programe, kao i u reorganizaciju poslovanja kompanije.

Privredno društvo "EPS Snabdevanje", koje posluje u okviru sistema Elektroprivrede Srbije, počelo je sa radom 1. jula, a kupci koje su do sada snabdevala privredna društva za distribuciju električne energije, nemaju razloga za zabrinutost, jer "EPS Snabdevanje" preuzima sve obaveze ranijih snabdevača.

Prvi račun "EPS Snabdevanja" biće izdat za julsku potrošnju koja će biti obračunata po trenutnoj (staroj) ceni, jer povećanje cene električne energije važi od 1. avgusta.

Kupci neće morati da dolaze u distribucije kako bi potpisivali nove ugovore, jer će sve biti obavljeno po automatizmu.

Računi će se i dalje plaćati na istim mestima kao do sada, a eventualne reklamacije i dalje će se obavljati na šalterima distribucija. Kupci će blagovremenom uplatom i dalje imati pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.

S obzirom da "EPS Snabdevanje" ima nove brojeve računa, kupci koji električnu energiju plaćaju putem trajnog naloga ili "e-bankinga", račun neće moći da plate dosadašnjim nalogom, već bi trebalo da se obrate svojoj banci zbog promene broja računa.

Cena struje za domaćinstva u prvom polugodištu 2012. godine u Irskoj je iznosila najviše - 18, 45 evrocenti po kilovat času, u Belgiji 15, 90, Nemačkoj 14, 41, a u Danskoj 13, 14 evrocenti.

Imajući u vidu zemlje regiona, u prvom polugodištu prošle godine u Sloveniji je kilovat čas struje koštao 11, 93 evrocenti, u Hrvatskoj 9, 65, Albaniji 9,68, Crnoj Gori 7, 78, Bugarskoj, 7, 06, BiH 6, 83, a u Makedoniji 5,87 evrocenti. U istom periodu cena kilovat časa električne energije u Srbiji je iznosila 5,35 evrocenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: