Mladi stručnjaci se vraćaju

Već smo navikli da slušamo o tome da mladi stručni ljudi odlaze iz zemlje, ali to da se vraćaju u Srbiju iznenađuje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

16:28

Default images

B 92 je bio u poseti NIS-u, gde radi više od 20 stručnjaka koji su znanja i iskustva sticali u inostranstvu, a vratili su se u Srbiju.

Branka i Vladimira iz različitih krajeva sveta, život, je kako kažu ponovo doveo u Srbiju. Branko je 90-ih sa roditeljima otišao u Južnoafričku republiku.

"Ja sam dole završio srednju školu, univretitet, u Johanesburgu, tamo sam počeo da radim, 5 godina, na kraju kao menadžer u revizorskoj kući, Deloit", kaže Branko.

Ipak kada se otvorila mogućnost da karijeru nastavi negde drugde, između Srbije i Švajcarske, izbor je pao na Srbiju, a potom je došao i posao u NIS-u.

"Iako je Švajcarska nudila nešto zanimljiviju karijeru u tom momentiu, ali van posla Srbija je nudila interesantniji život, društveni život, to je kod mene prevagnulo", navodi Branko.

U kancelariji preko puta je Vladimir Tatarski. Poreklom iz Srbije ali rođen u Švajcarskoj, gde se školovao i radio, a zatim i Australije, jedna od poseta Novom Sadu, bila je presudna da se tu i preseli.

"I sticajem okolnosti neko mi je prišao neko i rekao da li bi bio zainteresovan za posao u NISU, traže tvoj profil, moja prva reakcija je bila ma jok, ja već imam zacrtan put, ali su mi rekli, vidi razmisli, ništa ne košta, i onda sam ja stvarno to pogledao i zvučalo je mnogo zanimljivo", kaže Tatarski.

Da li je odluka o dolasku bila prava pitanje je koje se i ne postavlja ili bar nema pravog odgovora.

"Ali ja sam isto tako naučio jer sam naučio i kroz život u tim zemljama da je jako bitno da čovek stvori svoju neku mikro klimu i onda je nebitno gde stanuje, nije važno u kojoj ste zemlji."

Olivera Vujnović je IT direktor NIS-a. Poslovna ponuda njenu porodicu je odvela u London, u centralu Britiš Amerikan tobaka, ali iz emotivnih razloga su se vratili. Povratak je bio izazov.

"Kada sam tek došla moj prvi izazov je bio u Londonu da pozicionira data centar u Kvala lumpuru i Indiji, a ovde bukvalno da radnici dolaze na posao od 8 do 4, to je podjednako teškpo verujte mi (smeje se) ali to je sada samo šala", kaže Olivera.

Na pitanje da li joj prija kada kažu da je strani stručnjak, Olivera kaže:

"Ono što ja volim, da imam, i to definitivno imam je epitet kao da sam kao stručnjak iz Srbije bila uspešna radeći u jednoj velikoj kompaniji u Londonu ono što mi je posebno drago da sam uspešna u sprovođenju transformacije najveće srpske kompanije i ova treansformacija je uspešna transformacija", kaže Olivera.

I Olivera kaže da je povratak bio dobra odluka, nakon što je sebi dokazala da kao stručnjak može raditi i biti priznata i u zemlji zapadne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: