Mićić: Vlada krši Zakon o JP

Poslanica LDP Nataša Mićić zatražila je od Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da odgovore zašto vlada krši Zakon o javnim preduzećima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

13:51

Default images

Mićić je u delu sednice u kojem poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi i traže obaveštenja, podsetila da je Zakon o javnim preduzećima stupio na snagu u decembru 2012. godine, a da ovih dana, kada se obeležava godišnjica rada vlade, kršenje tog zakona ukazuje na to koliko je vlada nesposobna u sprovođenju reformi i borbi protiv korupcije.

Ona je dodala da vlada takođe nije uskladila osnivačke akte preduzeća čiji je ona osnivač, a takvih je 30-ak u Srbiji, kao što nije sprovela ni ukidanje upravnih odbora i formiranje nadzornih.

"U aprilu je PTT izabrala nov UO i novog predsednika, a to se desilo nakon potpisivanja briselskog sporazuma i vlada ne može da kaže da nije imala vremena da se time pozabavi. Vlada nije raspisala konkurs za direktore javnih preduzeća, a bila je dužna da to učini do 30. juna. To je urađeno samo za nekolicinu manje važnih, od većih samo za EPS i JP Putevi", dodala je Mićić.

Prema njenim rečima, i kada raspiše konkurs, a u retkim slučajevima imenuje i članove nadzornog odbora, vlada opet krši zakon.

Ona je u prilog tome navela da je u Službenom glasniku od 5. jula objavljeno da je "jedan član koji se navodi kao nezavisan, Branislav Jovnović, postavljen za izvršnog direktora za izgradnju Grada Niša, a zna se da je član URS i poslanik".

"Samo nekoliko stranica iza toga, u Službenom glasniku piše i da je za generalnog konzula imenovan Božidar Vučurović, bivši posalnik SRS a sada SNS i onda je jasno da sve ide u krug…", rekla je Mićić.

Ona je negodovala i što vlada ne odgovara na pitanja poslanika, na šta je predsednik skupštine Nebojša Stefanović rekao da će insistirati preko Generalnog sekretarijata da vlada mora da da odgovora na pitanja poslanika u roku od 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: