I kad poskupi biće najjeftinija

Agencija za energetiku upalila je zeleno svetlo EPS-u za poskupljenje struje od 10,9 odsto, koliko je prošle nedelje i zatražilo ovo javno preduzeće.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

12:01

Default images

To znači da će građani od 1. avgusta utrošenu struju za toliko plaćati skuplje. Podaci pokazuju da će i s novim poskupljenjem struja u Srbiji biti najjeftinija.

Ne samo u regionu, nego u celoj Evropi. Utrošeni kilovat-čas za domaćinstva posle poskupljenja koštaće 6,1, a za industriju 5,8 dinara, piše Politika.

Cena kilovat-časa struje viša je u Makedoniji i košta 5,87 evro centi, BiH 6,83, Crnoj Gori 7,78, Albaniji 9,68, Nemačkoj 14,4, Austriji 14,33 evro centi.

Iako se u javnosti ovih dana često navodi primer Hrvatske elektroprivrede, koja je suočena sa konkurencijom i dolaskom novih snabdevača na tržište, od hrvatske Agencije za energetiku zatražila smanjenje cene električne energije za domaćinstva za šest do sedam odsto, poređenje sa cenovnikom u Srbiji je sasvim neosnovano.

Cena električne energije za domaćinstva u Hrvatskoj sada iznosi 9,65 evrocenti po kilovat-času struje i u odnosu na cenu u Srbiji uvećanu za traženih 10,9 odsto veća je za čak 80,71 odsto. U slučaju industrije cena za ove potrošače u Hrvatskoj dostiže 8,92 evrocenta i veća je u odnosu na Srbiju za 75,25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: