Informacije za podizvođače Alpine

Koridori Srbije objavili su na svom sajtu informacije za firme iz Srbije koje do 16. avgusta treba da prijave svoja potraživanja od austrijske Alpine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.07.2013.

16:56

Default images

Austrijska kompanija je nedavno bankrotirala, a podizvođači koji su bili angažovani na aktuelnim projektima Alpine u Srbiji, po ugovorima za izvođenje radova, dobavljanje robe i materijala i slično, svoja potraživanja mogu prijaviti u redovnom postupku pred Osnovnim sudom u Beču.

Informacije oko prijave potraživanja mogu se dobiti u Udruženju za zaštitu poverilaca u Austriji (www.ksv.at), koje je odgovorno za prijavljivanje malih potraživanja u stečaju odnosno za informacije o stečajnim postupcima u Austriji, zatim u Radničkoj komori Austrije (web: wien.arbeiterkammer.at) i Austrijskom fondu za nastavak isplata zaposlenima tokom stečaja (www.insolvenzentgelt.at).

Zakon o stečaju i Zakon o radu Austrije rešava osetljivo pitanje dugovanja iz ugovora o radu poslodavca nad kojim je otvoren stečaj po prioritetnom, odnosno hitnom postupku.

Austrijsko zakonodavstvo predviđa obavezu poslodavca da godišnje izdvaja određen iznos novca u zajednički fond, koji služi za obezbeđenje potraživanja zaposlenih u slučaju otvaranja stečaja nad poslodavcem, saopštilo je preduzeće Koridori Srbije.

Iz tih sredstava isplaćuju se zaostale zarade, kao i doprinosi iz obaveznog osiguranja.

Preko advokata je ostavaren kontakt sa Udruženjem za zaštitu poverilaca koje je odgovorno za prijavljivanje malih potraživanja u stečaju, odnosno za informacije o stečajnim postupcima uopšte u Austriji, koje po principu međunarodne pomoći može da posreduje i pruži pravnu pomoć u konkretnom slučaju.

Na taj način svoja prava mogu ostavariti zaposleni koji imaju potraživanja po osnovu ugovora o radu zaključenih neposredno sa firmom "Alpine Bau Gmbh".

Potraživanja nastala iz drugih vrsta angažovanja, a gde druga ugovorna strana nije "Alpine Bau Gmbh", moraju prijaviti ona pravna lica koja su zaključila osnovni ugovor sa tom kompanijom.

Više poveralaca može podneti zajedničku prijavu, a nezavisno od visine potraživanja sudska taksa za prijavu iznosi 20 evra.

Uskoro novi tender za deo Koridora 10

Direktor Koridora Srbije, Dmitar Đurović, ranije je izjavio da će uskoro biti doneta odluka o raskidu ugovora sa kompanijom Alpina za gradnju Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada.

Đurović je rekao da će nakon toga biti raspisan novi tender, koji će biti realizovan u roku od šest meseci, kao i da radovi na završetku tog dela Koridora 10 neće trajati duže od dve godine.

On je kazao da Alpina ukupno duguje podizvođačima iz Srbije oko 420 miliona dinara, a da Koridori Srbije nemaju nikakva dugovanja prema toj kompaniji.

Alpina ima, prema njegovim rečima, ugovorene poslove na gradnju Koridora 10 u vrednosti od 59,3 miliona evra i do sada joj je isplaćeno 30,3 miliona evra.

Đurović je istakao da je toj kompaniji isplaćeno samo ono što je već uradila i dodao da bankarska garancija iznosi 5,9 miliona evra odnosno 10 odsto od ugovorene vrednosti radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: