Sezonci prepušteni sami sebi

Sezonske radnike u Srbiji poslodavci ne osiguravaju, a retko kad i prijave, iako zakon propisuju obaveznu prijavu mesta boravka.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 15.07.2013.

15:27

Default images

Tragedija u kosjerićkom selu Ruda Bukva podseća da pitanje njihovog osiguranja i zaštite treba što pre rešiti.

Istraživanje u ariljskom kraju gde se uskoro završava berba malina slika je stanja u Srbiji.

U sezoni kada je, za razliku od prethodnih godina, mnogo više sezonskih radnika nego mesta u ariljskim malinjacima, hiljade berača pristiglo je u ovaj kraj iz svih delova Srbije i sa istoka Republike Srpske, samo s jednim ciljem - da nešto zarade, a o drugom i ne razmišljaju.

Ako se neko razboli, kaže Aleksandar Đorđević iz Surdulice, onda je gazda "nadležan da se obavesti i da reguliše taj slučaj".

Da je berba malina i rizik od povreda, ujeda zmija i insekata i svega drugog što vreli dani mogu da donesu svesni su i vlasnici, ali kažu da nemaju mogućnosti za osiguranje.

Proizvođači imaju po deset, petnaest radnika, a to košta, kaže Dragan Bogdanović, predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet":

"Ova cena maline to ne može da iznese. Jeste ideja dobra i treba da zaživi, ali treba vreme da prođ i da se uključi država i ministarstva poljoprivrede i rada."

Uz osiguranje malinjaka, koje poslednjih godina postaje sve češće, osiguravajuće kuće nude i osiguranje berača koje, bar za sada, niko ne koristi.

Prema rečima Danke Tošić iz Filijale Dunav osiguranja u Arilju, proizvođači nisu bili zainteresovani zbog toga što je to osiguranje na kraći period, koliko traje sezona, i koje povlači veću premiju.

Bilo kakva evidencija berača, o čijem broju nema tačnih podataka - procene su da ih je u ariljskom kraju do desetak hiljada - olakšala bi rad svima.

"Bilo bi dobro, i po zakonu je obaveza, da im prijave mesto boravka u policiji", naglašava Branko Vukajlović, zamenik predsednika opštine Arilje. "Ljudi tu dolaze na duži period, do mesec dana i veliki broj berača smešten je kod proizvođača."

Prijava mesta boravka, po zakonu, obavezna je u roku od 8 dana, uz zaprećene kazne od 10 do 50 hiljada dinara. Policijska stanica u Arilju u junu i julu nema evidentiranih prijava mesta boravka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: