Struja pokreće lavinu poskupljenja

Povećanje cene struje od oko 11 odsto pokrenuće lavinu poskupljenja proizvoda i usluga u čijoj proizvodnji električna energija igra i najmanju ulogu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2013.

18:06

Default images

Uskoro će poskupeti hrana, kućna hemija i kozmetika, dok je hlebu "sava" trenutna cena zagarantovana do kraja septembra, piše Blic.

"Budući da je prosečni udeo struje u proizvodnji oko pet odsto, u narednom periodu doći će i do rasta ostalih cena, posebno onih proizvoda gde se struja koristi intenzivno", objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

To kažu i trgovci - efekat poskupljenja struje mora da se odrazi na cene u radnjama. Dobro je, dodaju oni, da je u pitanju letnja sezona, pa će taj prvi udar, zbog nižeg prometa, sigurno biti nešto niži.

"Sve što kupujemo biće skuplje, a građane će najviše pogoditi cene hrane jer ona najviše učestvuje u kućnom budžetu", smatra ekonomista Vladana Hamović.

I ekonomista Saša Đogović smatra da će doći do poskupljenja, ali se nada da će ovogodišnja jaka poljoprivredna proizvodnja biti tas na vagi koji bi mogao da spreči prevelika poskupljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: