Još nema rešenja za "švajcarce"

Banke ne žure da pripreme anekse kojima bi omogućile olakšice građanima koji imaju probleme u otplati stambenih kredita u francima, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 07.07.2013.

12:57

Default images

Rok da ponude anekse sa izmenjenim uslovima je kraj ovog meseca. Kako Blic saznaje, banke su uglavnom u procesu pripreme i analize.

U Komercijalnoj banci kažu da su preduzeli sve neophodne aktivnosti da bi sproveli preporuku Narodne banke Srbije.

" Banka će dopisom pozvati klijente da se od 1. avgusta jave da bi im na njihovim konkretnim primerima predočila efekte primene ove preporuke, kao i mogućnost da potpišu aneks ugovora" - kažu za „Blic“ u Komercijalnoj banci.

Kada im pokažu računicu, koliko će za njih konkretno biti privremeno manja rata za stambene kredite u francima, klijenti imaju rok do 31. decembra da se odluče da li žele da potpišu anekse. U Erste banci za „Blic“ kažu da trenutno obavljaju testiranja i tehničke pripreme za primenu preporuke, a krajem meseca će precizno biti poznati detalji.

Olakšice, koje bi banke trebalo da primenjuju najranije od 1. avgusta, odnosno kada ih klijent potpiše donose, zapravo, samo odlaganje svih obaveza. Računica za stambeni kredit u francima podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka, tri godine plaćao umanjenu za 67 franaka, a da bi nakon toga izdvajao 415 švajcaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: