Ko krade energetsku opremu

Krađe energetske opreme, delova dalekovoda, trafo stanica koje su u poslednje vreme u Srbiji sve izraženije, nanose energetskim preduzećima višemilionske štete.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 06.07.2013.

13:27

Default images

Osim što ugrožavaju rad energetskih kapaciteta, kradljivci stavljaju na kocku i sopstveni život i bezbednost.

Elektromreža Srbije (EMS), koja je pre nekoliko dana morala hitno da interveniše, jer je u Pančevu zbog krađe nosača visokonaponskog stuba došlo da pada dela dalekovoda i ugrožavanja snabdevanje velikih industrijskih potrošača strujom, zabeležila je prošle godine duplo veću štetu od krađa energetske opreme nego 2011. godine.

Kradu se čelični ankeri, bakarna uzemljenja i dijagonale na subovima, aluminijski kablovi, bakarna užad, navode u EMS-u.

Elektrodistibucija Beograd (EDB) kao i ostale distribucije širom Srbije imaju iste probleme, jer godišnje evidentiraju više desetina krađa, počev od vrata i prozora na trafostanicama, koje su pod visokim naponom, preko krađa bakarne užadi, poklopaca na šahtama i slično.

Ukradena energetska oprema, čiji su akteri uglavnom maloletni stanovnici nehigijenskih naselja, posle se preprodaje kao sekundarna sirovina za nekoliko hiljada dinara, a šteta koju izazovu na energetskim objektima je višemilionska, kažu u energetskim preduzećima.

Zbog tih krađa ugroženi su i proizvodni pogoni, prenosna i distributivna elektro mreža.

EMS preduzima sve raspoložive mere da spreči krađe i dalekovodne ekipe tog preduzeće su stalno na terenu, ali je praktično nemoguće kontrolisati oko 10.000 kilometara mreže, ističu u toj firmi.

I kada počinioci budu uhvaćeni u krađi energetske opreme, zakonom je predviđeno da se to tretira samo kao obična krađa i skoro da nema nikakvih značajnijih sankcija.

Zato je EMS uputio inicijativu da se u krivični zakon uvrste i krađe na energetskim objektima i da se te krađe tretiraju kao krivično delo ili kao teške krađe što predviđa i stroge zatvorske kazne od dve do 10 godina zatvora.

Dok ta inicijativa ne urodi plodom, iz preduzeća apeluju na otkupljivače sekundarnih sirovina da svaki takav otkup evidentiraju uz ličnu kartu onog ko prodaje, kako bi se kradljivcima moglo ući u trag, a građani ukoliko primete slične probleme na energetskim postrojenjima da prijave nadležnima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: