Zašto se ne gradi Moravski koridor

Duž magistralnog puta od Pojata ka Čačku gde je trasa budećeg Moravskog koridora nema naznaka da bi radovi uskoro mogli da počnu, piše rts.rs.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

10:41

Default images

Lokalne samouprave na vreme udradile svoj deo posla. Iz Ministarstva za regionalni razvoj poručuju da kineska kompanija traži 150 miliona evra više od dogovorenog, ali da to nikako ne znači da je projekat prekinut.

Ugovor o izgradnji Moravskog koridora s kineskim partnerom još nije potpisan pa radovi, iako planirani za maj, nisu počeli. Predugovor o finansiranju i izgradnji auto-puta Pojate-Preljina, vredan 492 miliona evra, potpisan je krajem prošle godine.

Duž magistralnog puta od Pojata ka Čačku gde je trasa budećeg Moravskog koridora nema naznaka da bi radovi uskoro mogli da počnu. Lokalne samouprave na vreme su udradile svoj deo posla.

Biljana Timotijević Arsić iz Direkcije za izgradnju Kruševca kaže da su posle sastanka koji je ministarka Verica Kalanović održala u januaru u Kruševcu poslali ministarstvu predložene lokacije za privremena gradilišta, spisak kamenoloma, šljunkara i pozajmišta i po njenoj preporuci održali sastanak sa građevinskom operativom.

"Što se nas tiče, imamo mogućnost za korišćenje preko dva miliona kubika šljunka, oko milion kubika drobljenog materijala, dovozimo po potrebi tako da smo spremni i čekamo jer je ovaj posao izazov za naše struke, ali i potreba celog ovog regiona", kaže Rodoljub Petrović iz kruševačke "Tehnogradnje".

Predugovorom za izgradnju auto-puta dužine 110 kilometara predviđeno je angažovanje 45 procenata domaće operative, ali će građevinci morati da sačekaju ugovor koji je trebalo da bude potpisan u aprilu.

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović kaže da je odložena izgradnja auto-puta zbog toga što kineska kompanija traži 150 miliona evra više od dogovorenog, ali to nikako ne znači da je projekat prekinut.

"Ja ću naći načina da ovaj put bude izgrađen u dobroj meri u mandatu ove vlade", ističe Kalanovićeva.

Moravski koridor treba da poveže Koridore 10 i 11, odnosno auto-put Beograd-Niš i budući auto-put od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: