"A gde je Mrkonjić da brani zakon?"

Poslanici opozicije u Skupštini najavili su da neće podržati predložene zakone kojima se 1,35 miljardi dinara dugovanja Puteva Srbije pretvara u javni dug.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

16:44

Default images

Poslanici opozicije ocenili su da je predloženi zakon kojim bi dug JP Putevi Srbije od 1,35 milijardi dinara bio pretvoren u javni dug sramota i da je nedopustivo to što potpredsednica vlade Suzana Grubješić, umesto ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, "brani" zakon u Skupštini.

Demokrate su Grubješićevoj poručili da će ignorisati njeno prisustvo, ali da to ne shvati kao uvredu, jer Putevi nisu njena tema, pa nemaju o čemu sa njom da razgovaraju.

Čuđenje što je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije došla u skupštinu da brani“ zakone u vezi sa Putevima Srbije i ugovorima sa Kinom izrazio je poslanik DS-a Janko Veselinović.

On je Grubješićevoj poručio da je došla u skupštinu da odćuti, jer odgovorni za stanje u infrastrukturi, najverovatnije, nisu u zemlji.

Njegov kolega Srđan Milivojević poručio je poslanicima vladajuće koalicije da, iako u Evropu putuju avionom, a "ne putevima preko Karlobaga, Karlovca", ipak je siguran da znaju kako izgledaju putevi u zemljama u okruženju.

Da li ćete smeniti ministra koji traži da se prvo uplati novac za NVO Brojanica na čijem čelu je, gle čuda, Ana Bekuta, pa se onda tek uplati novac za asfalt, rekao je Milivojević.

On je dodao i da "nije bilo (prvog potpredsednika vlade Aleksandra) Vučića da istera tenkove da izvuku autobuse prošle zime iz smetova, čekali bi tu i srpsku novu godinu i Uskrs i Vidovdan”.

“Odgledajte film ‘Tri karte za Holivud’. Tamo postoji jedna legendarna rečenica Laze Ristovskog: ‘To milicijo, hapsi milicijo’, i to će rešiti probleme kakve mi imamo u putnoj privredi”, poručio je Milivojević, ali i zahvalio svom kolegi iz SNS-a Vladimiru Cvijanu koji ga je ispravio.

Hvala kolegi Cvijanu, nije Laza Ristovski, već Branislav Lečić, rekao je Milivojević i poručio da u rekonstrukciji vlade treba da budu smenjeni svi ministri i direktori koji su loše radili, kako ti i takvi ne bi bili ogledalo njihove koalicije.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić kazao je da je "bezobrazan" predlog zakona o pretvaranju 1,35 milijardi duga Javnog preduzeća Putevi Srbije prema putarima u javni dug Srbije.

"Teže će vam biti da branite ovaj bezobrazni zakon u parlamentu nego celokupni pregovori sa Evropskom unijom", rekao je Durić u Skupštini Srbije obraćajući se potpredsednici Vlade Srbije Suzani Grubješić koja je obrazlagala predloženi zakon.

Đurić je ocenio da je obrazloženje zakona tako "srceceparajuće da se kreće između latinoamerickih i turskih serija".

U debati o pretvaranju 4,9 milijardi duga zdravstvenih ustanova u takođe javni dug, šef skupštinskog Odbora za zdravstvo i poslanik DS Dušan Milisavljević zatražio je da se utvrdi ko je pravio dugove prema veledrogerijama koji se pretvara u javni dug.

On smatra da tu ima i elemenata krivične odgovornosti, zloupotrebe službenog položaja u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja.

On je zatražio da javno tužilaštvo ispita taj slučaj uz ocenu da je "u zdravstvu prisutna najgora sistemska korupcija".

Potpredsednica vlade Grubješić prethodno je rekla da se izmenama zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama smanjuje iznos preuzetih obaveza sa 13 na 4,9 milijardi dinara nakon provere i usaglašavanja podataka o dugovanjima.

Dugovanja se preuzimaju od 170 zdravstvenih ustanova, prema 227 veledrogerija, dodala je Grubješić.

Pred poslanicima su i predlozi zakona o finansijskim sporazumima sa Kinom i Italijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: