Mrkonjić: I Rusi hoće Jat

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da se o strateškom partnerstvu sa Jatom trenutno pregovara sa dve inostrane kompanije, od kojih je jedna iz Rusije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 03.07.2013.

15:51

Default images

Mrkonjić je u Privrednoj komori Srbije rekao novinarima da je za Jat ervejz spas da dobije strateškog partnera, ali da će to preduzeće ostati i dalje u većinskom vlasništvu države.

On je kazao da će država preuzeti dugove Jata i da su izdvojena sredstva za dobrovoljan odlazak radnika iz te kompanije, kao i za nabavku na lizing šest novih aviona.

Prema rečima Mrkonjića, odluka o strateškom partneru Jata trebalo bi da bude vrlo brzo poznata.

Vlada Srbije i rukovodstvo Jata trenutno pregovaraju sa predsatavnicima Etihada - Nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da očekuje uspeh pregovora sa Etihadom i sporazum o partnerstvu te kompanije i Jat ervejza, najavivši promenu naziva te kompanije u Er Srbija.

Generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović je potvrdio je da stručnjaci Etihada, nacionalne avikompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, intenzivno analiziraju poslovanje njegove kompanije.

Vlada Srbije i Etihad potpisali su 17. juna ove godine Memorandum o razumevanju, da bi unapredili razgovore o mogućem investiranju Etihada u Jat.

Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata, a Etihad ervejz je na osnovu tog dokumenta 15. juna uveo svakodnevne letove na liniji izmedju Beograda i Abu Dabija.

Država je u prošloj deceniji bezuspesno pokušala da privatizije Jat ervejz. Na prodaju je ponudjen 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio, a još od 2007. kao potencijalni partneri u medijima su se provlačili ruski Aeroflot, Island er, Turkiš erlajns, Baltik avijejšn sistems, konzorcijum domaćih privrednika i Er Azija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: