Sindikati Galenike traže pomoć

Sindikati Galenike pozvali su Vladu da ispuni svoju obavezu i omogući nesmetani kontinuitet proizvodnje u tom preduzeću. Ministrarstvo:Galenika da otpusti višak

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

15:02

Default images

Sindikati su zatražili odobravanje pozajmice za kupovinu sirovina u vrednosti od 3,5 miliona evra za naredna tri meseca.

Predstavnici sindikata su rekli da je Galenika dobila kredite uz državne garancije, ali ukoliko nema kontinuirane proizvodnju koja bi omogućila njihovo vraćanje, te banke imaju pravu da aktiviraju državne garancije i blokiraju budžet Srbije za 85 miliona evra.

Sa druge strane, Galenika radom doprinosi budžetu Srbije sa oko 10 miliona evra na godišnjem nivou i omogućava građanima stalno snabdevanje tržišta lekovima koji su neophodni, kažu u sindikatima.

Kako se navodi, poslodavstvo i Uprava Galenike, sredinom juna, održali su sastanak sa predstavnicima državnih organa, na kojima su razrađeni prvi koraci u sprovođenju najavljenih mera štednje i održavanja kontinuiteta proizvodnje.

Na tim sastancima, koji su održani 12. i 14. juna, predstavnici države su na sebe preuzeli obavezu da sa bankama koordiniraju poteze koji će omogućiti nesmetano obavljanje proizvodnje deficitarnih i neophodnih lekova na domaćem tržištu, koji su tri puta jeftiniji od uvoznih.

Predstavnci poslovodstva su preuzeli obavezu izrade novog dobrovoljnog socijalnog programa za rešavanje pitanja viška zaposlenih, što je ušlo u proceduru, kao i da započnu i sprovedu proceduru oko Unapred pripremljenog programa reorganizacije Galenike.

Osim toga, preuzeli su i obavezu da sprovedu hitne mere uštede u kompaniji, to jest da sa sindikatima Galenike a.d. dogovore umanjenje platnog fonda za 20 odsto, kao i uštede na svim ostalim raspoloživim nivoima.

Sindikati ističu da inicijatori ovih mera, a to su državni organi, nisu do kraja sproveli mere kojima su sami sebe zadužili, dok su poslovodstvo i uprava, a pre svega sindikati svoje obaveze već započeli.

Predsednik sindikata Nezavisnost Galenika Zoran Pantelić je naveo da Galenika u svojoj paleti proizvoda ima 32 leka koja jedina proizvod na tržištu Srbije, među njima je i lek Farin.

Kako je kazao, poslednja količina je isporučena 19. juna, ali ga i dalje nema na tržištu, pa pacijenti i do 50 puta skuplje plaćaju zamenu za taj leka.

On je istakao da Galenika nije gubitaš, i nije došla u ovu situaciju zbog loše proizvodnje i organizacije, već je neuređeno tržište lekova iskorišćeno da se opljačka i dvogodišnja proizvodnja lekova ne plati.

Pantelić je kazao i da nisu tačne tvrdnje da u Galenici ima viška 1.000 radnika, dodavši da sada ima 1.900 zaposlenih, kao i da je u toku realizacija još jednog dobrovoljnog programa za rešavanja viška zaposlenih koji će iskoristiti nekoliko stotina zaposlenih.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije, granskog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović, kazao je da Galenika u julu ima obezbeđenih sirovina za 60 odsto proizvodnje, a u avgustu za 20 odsto, plus još mogućih 20 odsto.

''U drugim farmaceutskim kućama se radi u četiri smene i ne može da se stigne da se proizvede, dok se u Galenici proizvodi sa 20 do 40 odsto kapaciteta. To je pokazatelj šta je cilj onih koji odlučuju o Galenici šta treba da se desi sa njom'', dodao je Nestorović.

Predsednik Skupštine Galenike AD Rajko Unčanin je kazao da je za prvih pet meseci proizvodnja u Galenici veća 35 odsto, vrednost proizvodnje je veća 40 odsto, a prihod je veći za 71 odsto, dok je do sad zabeležen gubitak od 81 milion dinara.

''Da bi se ovi trendovi nastavili, neophodno je da obezbedimo sredstva za sirovine i da se deblokiraju računi da bi mogli da normalno funkcionišemo, jer je ovo preduzeće koje od jednog evra pravi tri'', naveo je Unčanin.

Prema njegovim rečima, već u naredne četiri godine se očekuje pozitvno poslovanje od 10 do 20 miliona dolara profita na godišnjem nivou uz sadašnje uslove.

''Naravno i mi bismo poboljšavali svoje cene, ali ako država ima 350 miliona evra za uvoz lekova, valjda bi lakše mogla da izdvoji oko 20 miliona da mi proizvedemo te lekove, a ne neko drugi'', kazao je Unčanin, dodavši da se i dalje nije odustalo od mogućnosti privatizacije tog preduzeća, ali ono najpre treba da stane na svoje noge.

Ministarstvo finansija: Galenika hitno da napravi uštede

Ne postoji nikakva obaveza, niti je dato obećanje da će se novac poreskih obveznika trošiti na plaćanje računa koje je Galenika napravila prema dobavljačima i bankama, saopštilo je Ministarstvo finanasija i privrede.

Reagujući na poziv sindikata Galenike upućen Vladi Srbije u Ministarsvu navode da je vlada dala nalog menadžmentu Galenike, da zajedno sa sindikatima hitno utvrdi koliko radnika je tehnološki višak.

Takođe, dat je nalog da se sprovede program reorganizacije, da se fond zarada smanji za 20 odsto, a novac od ušteda usmeri na nabavku sirovina.

Bez smanjivanja broja radnika, koji se u poslednje dve godine naglo povećao mimo svakog ekonomskog rezona, Galenika neće moći samostalno niti da servisira svoje dugove, niti da bude profitabilna, te je neophodno da se hitno sprovede socijalni program za koji je Vlada Srbije već obezbedila sredstva, smatraju u Ministarstvu.

Kako se ističe, ne mogu građani Srbije popunjavati svojim novcem praznine u kasi Galenike, niti plaćati loše upravljanje, što je i predočeno menadžmentu i sindikatima Galenike na sastanku u Vladi Srbije.

U saopštenju podsećaju da je na sastanku konstatovano da Galenika ne može da nastavi da radi normalno i profitabilo bez unapred pripremljenog programa reorganizacije.

Menadžmentu i sindikatima je preporučeno da angažuju savetnika koji će pripremiti plan koji podrazumeva smanjivanje broja zaposlenih sa 2.000 na 1.200 radnika, što je optimalno za tu kompaniju.

Neophodno je i smanjivanje fonda zarada za 20 odsto, kako bi se taj novac preusmerio za nabavku sirovina za proizvodnju, a nakon svega toga, država bi mogla da pregovara sa bankama o dugoročnom reprogramu kredita koje Galenika ima, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: