Putarina 20% skuplja zbog PDV-a

Zbog naplate PDV-a, Ministarstvo saobraćaja na sledećoj sednici Vlade predložiće poskupljenje putarina u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

16:16

Default images

Kako je za B92 rekao ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić taj potez dogovoren je sa sindikatima i poslodavcima u putnoj privredi.

"Dogovoreno je da se od 1. jula naplaćuje PDV kroz putarinu. Dakle, putarina će biti uvećana, moraće da donesu potrebne odluke Puteva i Vlade Republike Srbije u toku narendih nedelju dana i putarina će se dići za 20 procenata, upravo onoliko koliko je PDV", rekao je Mrkonjić.

Podsetimo, ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je prošle nedelje da će račun preduzeća "Putevi Srbije" biti blokiran, jer od 2008. godine ne plaćaju PDV na putarinu.

"Putevi" su potom odgovorili da je prihod od putarine javni prihod, te da se na njega ne plaća PDV, "jer bi u suprotnom država sama sebi plaćala porez, što se ne radi nigde u svetu".

Ministarstvo finansija je tada na tvrdnje "Puteva" reagovalo saopštenjem u kojem su naveli da to javno preduzeće nije nadležno da tumači Zakon o PDV-u, već da ga sprovodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: