Dinkić: IT bolji i od državne firme

Ministar Dinkić potpisao je sa predstavnicima kompanije Prelovac Media iz Beograda Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti IT preduzetništva.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

14:43

Default images

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić je to preduzeće, koje se bavi prodajom softvera i pružanjem usluga korisnicima širom sveta obišao u sklopu inicijative "Startap Srbija".

Dinkić je tom prilikom rekao da je ta kompanija jedan od najboljih primera kako mala firma, sa četiri zaposlena može za godinu dana da zaposli 40 ljudi i ostvari prihod u iznosu od više od milion dolara.

"Ova kompanija je prošle godine zaradila milion dolara, a ove godine očekuju prihode od dva miliona dolara. Počeli su da rade pre godinu i po dana u samo 20 kvadrata sa četiri radnika, a sada u prostoru od 500 kvadrata radi 40 radnika. Vlada Srbije želi da pomogne da ovakvih kompanija bude još više", istakao je srpski ministar finansija i privrede, nakon potpisivanja memoranduma sa osnivačem preduzeća Vladimirom Prelovcem.

On je rekao da Vlada Srbije želi da od IT industrije napravi jednu od najvažnijih izvoznih grana, baš kao što je to učinjeno u oblasti automobilske industrije, koja je sada najveći izvoznik.

"Ove godine podržavamo industriju informacionih tehnologija i u okviru toga želimo da pomognemo početnicima koji nemaju dovoljno novca da načine svoj prvi korak i dajemo bespovratna sredstva do 25.000 evra", rekao je Dinkić.

"Konkurs je otvoren juče i trajaće do sredine novembra. Bitno je istaći da je uslov da neka kompanija dobije ova sredstva, jeste da ima podršku neke druge kompanije koja će obezbediti polovinu novca za projekat", rekao je on.

On je rekao da je potpisanim sporazumom predviđeno da ta kompanija nađe mlade ljude, pomogne Ministarstvu, odnosno vladi da eventualno promeni regulativu i olakša razvoj informacionih tehnologije.

"Cilj je da zajednički učinimo da IT industrija bude generator izvoza Srbije slično kao sa automobilskom industrijom", poručio je Dinkić.

On je napomenuo da je prosečna plata u toj kompaniji 1.400 dolara i poručio svima koji žele da se zaposle u državnom sektoru da dobro razmisle, jer su u takvim preduzećima plate bolje i veće nego u državnom sektoru, u kome će morati da se štedi.

Vladimir Prelovac objasnio je da je memorandumom predviđeno da nejgova kompanija da na raspolaganje svoje resurse jednoj, kako je rekao, novoj generaciji preduzetnika.

"Duboko sam ubeđen da je preduzetništvo, posebno visokotehnološko preduzetništvo pravi put da Srbija dugoročno, ne samo izađe iz krize, nego bude jedna od vodećih ekonomija u ovom delu sveta, po uzoru na Irsku, Izrael ili Čile", rekao je on.

Prelovac je istakao da je njegova informatička kompanija, čije su prostorije na Novom Beogradu, "100 odsto izvozno orijetisana i da ima stalno otvorene konkurse za posao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: