RTB: Nova fabrika u januaru

Posle dvomesečnog zastoja nastavljena je gradnja borske Topionice, piše Danas.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

19:13

Default images

Fabrika sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena Bor biće završena u januaru a rekonstrukcija topionice na proleće 2014. godine, najavio je Blagoje Spaskovski, direktor RTB-a.

On je naglasio da je ovo trenutno u Srbiji najveća investicija u oblasti ekologije, vredna 265 miliona evra.

Od te sume, naime, 100 miliona evra namenjeno je rekonstrukciji topionice, a 165 miliona evra ekološkoj komponenti projekta - izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda i nove energane.

Ipak, radovi na ovom projektu nedavno su došli u žižu javnosti, jer je republički građevinski inspektorat Ministarstva građevinarstva i urbanizma, dve i po godine od početka radova, utvrdio da se investicija u RTB Bor, tačnije njeni pojedini delovi, sprovodi bez građevinske dozvole. To je dovelo i do rešenja kojim se gradilište zatvara, uz rok od dva meseca da se sve što je naloženo sprovede. Međutim, radovi za to vreme nisu prekidani u potpunosti, odnosno radilo se na pozicijama za koje su postojale dozvole, kao što je, kada je o topionici reč, spajanje starog sa novim postrojenjem.

"Ostali radovi su bili zaustavljeni. Međutim, administrativni organ Vlade Srbije je vrlo brzo poništio rešenja, jer bi bilo potpuno besmisleno rušiti, pa ponovo graditi", kaže Spaskovski i dodaje da se dvomesečni zastoj u radovima na pojedinim delovima projekta ipak neće odraziti na povećanje troškova cele investicije. On je objasnio da je do problema došlo jer odluku da se rekonstrukcija topionice izvede fazno, kako bi stara topionica mogla da radi dok se nova gradi, nije ispratila projektna dokumentacija neophodna za dozvole, iako je RTB na to upozoravao kompanije koje su dobile posao: kanadski SNC Lavalin, finski Outotek i beogradski Energoprojekt.

No, sada su obezbeđene sve dozvole, radovi se nesmetano odvijaju, a tokom leta će se raditi i u tri smene. Završetak ovog projekta trebalo bi dodatno da učvrsti poziciju RTB-a, koji je, posle više godina beleženja poslovnog gubitka, od 2010. počeo da ostvaruje dobit. Tako je prošlu godinu završio sa profitom od bezmalo 56 miliona dolara, što je za 15 miliona više u odnosu na 2011. godinu.

Spaskovski navodi da je trenutno prosečna plata u RTB-u oko 70.000 dinara, te da je redovno prima 5.020 zaposlenih. Takođe, kaže da RTB sve poreze i doprinose državi redovno plaća i mesečno za tu obavezu izdvaja 2,4 miliona evra, te da je, po osnovu poreza, državi prošle godine platio nešto manje od 3,2 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: