Apatin: Besplatan plac za fabriku

Predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao je sa predstavnicima italijanske firme Fleš ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

16:14

Default images

Naime, firma iz Italije želi da gradi fabriku za doradu tekstila i farbanje.

Smiljanić je ugovor potpisao sa direktorom Privrednog društva Fleš Robertom Vitijem, objavljeno je na sajtu opštine Apatin.

Investicija, koja uključuje izgradnju fabrike i farbare i drugih potrebnih građevinskih objekata i magacina, kao i nabavku opreme, mašina, hardvera i softvera, vredna je 26,6 miliona evra, a predviđeno je da u fabrici, koja će se graditi u kompleksu robno-transportnog centra, bude zaposleno više od 200 radnika.

U Ugovoru je precizirano da Opština Apatin bez naknade ustupa građevinsko zemljište površine 128.972 kvadratnih metara shodno uredbama Vlade Republike Srbije o uslovima pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni manjoj od tržišne.

Društvo Fleš je dalo bankarsku garanciju u iznosu od 1.289.720 evra da će zaposliti 203 radnika na neodređeno vreme, koja će biti aktivirana u slučaju da ne dođe do zaposlenja, i isti iznos biti uplaćen na račun budžeta Opštine Apatin.

Pre potpisivanja ugovora Smiljanić se zahvalio Viti što se odlučio da tu veliku investiciju realizuje u Apatinu, iako su "u igri" bili i Subotica i Bačka Topola.

Smiljanić se zahvalio i direktoru Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Božidaru Laganinu, zbog toga što će ta institucija učestvovati sa po 5.000 evra za svakog zaposlenog radnika u budućoj tekstilnoj fabrici u Apatinu.

Viti je rekao da je Apatin za gradnju fabrike odabran zbog blizine velike reke Dunav i bogastva vode kojom Apatin raspolaže, a koja je u velikim količinama neophodna u procesu farbanja tekstila.

On je dodao da za rad ove fabrike nije dovoljna samo najsavremenija tehnologija, nego i kvalitetni ljudski resursi.

Ugovorom je je zabranjeno otuđenje zemljišta od strane Društva Flash Srb d.o.o. u periodu od šest godina, a ako nakon isteka tog perioda bude otuđeno zemljište, italijanska kompanija treb

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: