"Rusima se žuri da krene Južni tok"

Ministar Milan Bačević saopštio je da bi tender za izbor izvođača radova na izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju trebalo da bude raspisan u septembru.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

15:26

Default images

Na tome insistira ruski partner, rekao je za "Novosti" prof. dr Milan Bačević, koji je s rukovodstvom "Gasproma" u Moskvi razgovarao o potrebi da se ubrzano krene u realizaciju tog kapitalnog projekta, ne zato što se kasni, već zato što se ruskoj strani žuri da svoj kapital što pre plasira.

Žuri se i Srbiji, jer je "Južni tok" garancija da će naša građevinska operativa dobiti siguran posao, ali i sigurno naplatiti ono što odradi. Rusi su potvrdili želju i nameru da na otvaranje gradilišta bude pozvan predsednik Rusije, Vladimir Putin, koji u celosti podržava ovaj projekat, rekao je Bačević.

"Sve projektantske kuće, koje su uključene u izradu projekata, obavezaćemo da posao urade što je pre moguće da bismo ispoštovali ruski zahtev", rekao je Bačević.

Da bi se ubrzale pripreme za početak radova, treba da se završi projektna dokumentacija i da se obezbede sredstva za eksproprijaciju. Vlada Srbije je za otkup parcela obećala oko 70 miliona evra i taj novac će biti obezbeđen iz rezervi, navodi list.

Ruski parnter je podržao inicijativu srpskog Ministarstva prostornog planiranja da se radi dokumentacija za južni krak "Južnog toka", koji će od Paraćina ići prema Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, što će biti još dodatnih oko 500 kilometara gasovoda - 250 kilometara ka Crnoj Gori i 250 kilometara ka jugu Srbije, a ministar nije želeo da licitira koliko bi koštala izgradnja tog dela gasovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: