Ekonomski podaci obaraju cenu nafte

Cena nafte je jutros pala, uoči objavljivanja niza ekonomskih podataka iz SAD, koji će uticati na odluku Feda o smanjenju programa otkupa državnih obveznica.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

11:40

Default images

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njuorku za 57 centi i ugovorana je po 94,61 dolar za barel, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" na berzi u Londonu pojeftinio za 39 centi na 100,77 dolara za barel, prenosi Frans pres.

"Najnoviji podaci o bruto društvenom proizvodu SAD i drugi značajni ekonomski podaci koji će biti objavljeni ove nedelje, ukazaće na smer kretanja američke ekonomije i politike Feda (američke centralne banke)", izjavio je analitičar kompanije "Fet profets" iz Sidneja, Dejvid Lenoks.

Podaci o cenama nekretnina i porudžbinama trajne potrošačke robe u SAD u maju, kao i podaci o potrošačkom poverenju u junu trebalo bi da budu objavljeni u četvrtak, dok je treća po redu procena rasta BDP-a SAD iz prvog kvartala 2013. najavljena za sutra.

Prema Lenoksovim rečima, investitori očekuju pozitivne podatke, što bi uticalo na labavljenje programa otkupa obveznica.

Šef Feda, Ben Bernanki, je prošle nedelje poručio da bi američka centralna banka mogla započeti sa smanjenjem otkupa državnih obveznica, ukoliko američka ekonomija nastavi da beleži znake oporavka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: