Vučić: Ulažemo u vojnu industriju

U razvoj domaće odbrambene industrije će u naredne tri godine biti uloženo 160 miliona evra, uz državne garancije, najavljuje Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.06.2013.

11:00

Default images

Prvi potpedsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručio je, otvarajući šesti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2013", da je namera tog ministarstva i vlade da odbrambena industrija postane zamajac u razvoju industrijske proizvodnje i srpske privrede.

Vučić je, obraćajući se na Beogradskom sajmu predstavnicima srpskog odbrambenog sektora i domaćih i stranih kompanija, istakao da su u proteklih desetak meseci na tom polju već postignuti izvesni rezultati, a da će u narednih godinu dana efekti takvog opredeljenja vlade biti još vidljiviji.

"Važno je da srpsku pamet i naučnike angažujemo još bolje, ali da nam i menadžment bude još bolji, i uveren sam da ćemo biti ne samo konkurentni na svetskim tržištma, već da ćemo imati komparativne prednosti", rekao je Vučić.
Štand ''Zastava oružja'' (B92)
Vučić je najavio da će Srbija uskoro potpisati ugovor sa Evropskom odbrambenom agencijom o uključivanju njenih istraživačko-razvojnih i proizvodnih kapaciteta u odbrambene projekte EU.

"Savet EU je krajem maja odobrio Evropskoj odbrambenoj agenciji zaključenje administrativnog ugovora sa Srbijom i veoma brzo ću u ime Vlade Srbije potpisati taj ugovor s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton", rekao je Vučić.

Ono što će biti prikazano na ovogodišnjem sajmu je, prema njegovim rečima, veliki napredak u odnosu na ono što je Srbija imala da ponudi na prošlom sajmu, a za dve godine će paleta proizvoda koji će biti plasirani na tržišta širom sveta biti dodatno obogaćena.

"Sajam je mesto susreta značajnih naučno-istraživačkih subjekata iz oblasti odbrambenih tehnologija i prilika da inostrani i domaći proizvodjači naoružanja i vojne opreme uspostave novu i unaprede dosadašnju saradnju", rekao je Vučić.
Sajam ''Partner 2013'' (B92)
"Reč je o državnim garancijama za investicioni program u iznosu većem od 160 miliona evra u naredne tri godine", najavio je Vučić, preizirajući da će već tokom ove godine biti uloženo 75 miliona evra.

Vučić je istakao da će trošenje tih stredstava biti strogo kontrolisano kako bi ona bila iskorišćena za razvoj proizvodnje, a ne za neke druge namene.

"Neće biti moguće da se povećaju plate za deset ili petnaest odsto zato što država to plaća, a da niko ništa ne radi i ne proizvodi. Mi smo imali težak i ozbiljan razgovor o tom pitanju. Tu će biti oficiri Vojske Srbje koji će to kontrolisati i više igre sa tim nema", poručio je Vučić.
''Lasta'' (B92)
Ističući da u odbrambenoj industriji postoji prostor za otvaranje novih radnih mesta i potencijal da Srbija pokaže svetu da nije zaboravila ono u čemu je u prošlosti bila najuspešnija, Vučić je izrazio očekivanje da će veoma brzo novi radnici biti zaposleni u pančevačkoj "Utvi", koja proizvodi školski avion "lasta".

"Ovde ste mogli da vidite značajna unapređenja koja smo postigli u bespilotnim ltilicama, radarskim sistemima, radiogoniometrima i u svemu onome što je Vojnotehnički institut uspešno uradio a fabrike namenske industrije zaista napravile", rekao je Vučić.
''Lazar 2'' (B92)
Posebno zadovoljstvo Vučić je izrazio zbog premijere oklopnog borbenog vozila "Lazar2", koje je znatno unapređeno u odnosu na svog prethodnika.

"Lazar2" ima, kako je objasnio, daleko bolje performanse nego "Lazar1", o čemu svedoči činjenica da za 52 "Lazara2" može da se kupi 147 "Lazara1".

Vučić je, međutim, naglasio da je i pored toga "Lazar2" i do tri puta jeftiniji od svog pandana, finske "patrije", i da njegove komparativne prednosti u ceni i opremi dokazuje činjenica da su već pronađeni zainteresovani kupci, i da su Pakistanu već prodata tri vozila.

Odgovarajući na pitanje novinara o toku pregovora sa ruskom stranom o nabavci borbenih aviona, Vučić je rekao da očekuje nove razovore sa ruskim zvaničnicima kako bi se pronašao najpovoljniji finansijski aranžman za Srbiju.

Ovogodišnji, šesti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2013" okupio je rekordne 92 proizvodne i trgovinske firme, među kojima je 16 iz inostranstva, iz država koje predstavljaju velesile u odbrambenoj industriji, kao što su SAD, Rusija, Francuska, Nemačka i Austrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: