Država ignoriše radnike Geneksa

Radnici Geneksa već četiri godine čekaju na isplatu 20 miliona evra otpremnina, piše "Danas". Iako su se stekli svi uslovi za isplatu, država ne reaguje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

10:10

Default images

Ni četiri godine nakon što su se stekli uslovi za isplatu otpremnina bivšim radnicima Generaleksporta i Internacionala CG, niko od gotovo 5.000 njih još nije video ni cent od ukupno 20 miliona evra, koliko im država duguje.

I posle više izgubljenih sporova radnici su prošlog meseca kao potvrdu toga da su u pravu dobili i presudu Ustavnog suda koji je potvrdio da Apelacioni i Prvi osnovni sud u svojim presudama u korist države nisu "pravično sudili“.

"Ustavni sud je ocenio da se štetne posledice učinjene povrede prava mogu otkloniti jedino poništajem presude Apelacionog suda i nalaganjem da ponovo odluči o žalbi podnosilaca i ostalih tužilaca povodom presude Prvog osnovnog suda“, navodi se u odluci Ustavnog suda od 30. maja ove godine.

Geneksova imovina vredna više od dve milijarde evra rasprodata je za 170 miliona evra - Blok 20 Miroslavu Miškoviću, a Kopaonik Miodragu Kostiću.

Uslov da se radnicima isplati novac predviđen socijalnim programom bio je upravo prodaja ove dve celine, Bloka 20 i Kopaonika, i to je urađeno krajem maja 2009. Uprkos tome što su se uslovi ispunili, novac se radnicima ne isplaćuje.

U Agenciji za privatizaciju za "Danas" kažu da dozvolu za isplatu tog novca treba da dobiju od Ministarstva finansija i potvrđuju izjave radnika da su uslovi za isplatu socijalnog programa stvoreni onog trenutka kada je država prodala Blok 20 i Kopaonik.

"Nakon što su prodate imovinske celine Blok 20 i Kopaonik, Agencija za privatizaciju se obratila nadležnim ministarstvima, a imajući u vidu da je kao uslov za isplatu definisana i saglasnost na isplatu od strane Ministarstva finansija, ali odgovor od strane nadležnih ministarstava nije dobila, napominju u Agenciji.

Predsednica Udruženja bivših i sadašnjih radnika ove dve kompanije, Zorica Sekulovski kaže za "Danas" da su oni još oktobra 2009. na pitanje gde je novac za isplatu 5.000 radnika iz tadašnjeg Ministarstva finansija dobili odgovor da za "davanje saglasnosti za isplatu novca nisu nadležni oni nego Ministarstvo ekonomije“.

Prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge nastavilo se do danas, tako da radnici i penzioneri Geneksa i dalje čekaju novac koji bi trebalo da se nalazi na namenski računima u nekoliko banaka.

Sekulovski napominje da Ministarstvo finansija odobrava možda novac koji treba da se deli iz republičkog budžeta, ali da to nije njihov slučaj jer je novac za socijalni program Geneksa dobijen od prodaje dve celine Bloka 20 i Kopaonika.

"Da li odluka Ustavnog suda ostavlja prostor za razmišljanje da namerni previdi bivšeg režima polako nestaju“, ističe Sekulovski i dodaje da je pljačka 5.000 radnika "igra bez granica onih moćnika koji sebi daju za pravo da zloupotrebljavaju službeni položaj, a pri tom nikom ne odgovaraju“.

U Agenciji za privatizaciju kažu da će "u svetlu odluke Ustavnog suda“ analizirati situaciju.

Branko Radičević iz Udruženja radnika Geneksa napominje za list "Danas" i to da radnici traže pare od Geneksovih objekata koji su prodati, a ne od države i pita nadležne gde je nestao novac koji je prošle godine bio na računima banaka.

"To su pare kojih ima na računima Agrobanke i Komercijalne banke i to je novac obezbeđen od prodaje imovine naše kompanije. Na računima ovih banaka je 17,2 milijarde dinara, nekih 180 miliona evra, a kamata na sve to je 15,5 miliona evra", ističe Radičević.

Bivši radnici su tražili od Agencije za privatizaciju na sastanku u aprilu da im dostavi izveštaje sa računima iz banaka.

"Tražili smo uvid u račune firme kod Komercijalne banke i Poštanske štedionice i videli da na računima nedostaje 25 miliona evra u odnosu na prošlu godinu. Kontrolu nad tim računima ima Agencija pa je pitamo na šta je potrošen taj novac" napominje Radičević.

Međutim, u Agenciji za "Danas" tvrde da novac sa računa ovih firmi nije trošen, kao i da niko od poverilaca nije isplaćen.

"Danas" podseća da je već pisao da je Geneks u januaru na računu Komercijalne banke imao 13,9 milijardi dinara, Agrobanke 2,5 milijarde dinara, dok je na računu u Upravi za trezor na ime sredstava uplaćenih od kamate na depozite, nekih 790 miliona dinara.

Novac koji je bio na računu Agrobanke koja je otišla u stečaj, nije završio u stečajnoj masi već je prebačen u Poštansku štedionicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: