"Izvoz Železare odgovor skepticima"

Nezavisni sindikat Železare Smederevo poručuje da je izvot te kompanije najbolju odgovor onima koji su bili skeptični zbog pokretanja proizvodnje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

13:20

Default images

Podatak da je Železara Smederevo, sa majskom proizvodnjom i izvozom, pored Fijata, u vrhu srpskih izvoznika, najbolji je odgovor skepticima zbog pokretanja proizvodnje, saopštio je Nezavisni sindkat.

Sindikalci podećaju da je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, iznoseći taj podatak, rekao da se vode ozbiljni pregovori sa Fijatom koji je zainteresovan da otkupljuje lim iz Železare, ali je neophodno izgraditi nov pogon za autolim.

Ta investicija bi iznosila između 100 i 150 miliona evra i nije nedostižna ukoliko Fijat sa vladom napravi predugovore, što bi povećalo zainteresovanosti starteških partnera za kupovinu Železare.

Tada bi bilo moguće i da se partnerstvo Vlade Srbije sa budućim starteškim partnerom za Železaru Smederevo dogovori, kao i sa Fijatom, gde je u FAS-u država vlasnik sa 30 odsto, a Fijat sa 70 odsto kapitala. To znači da buduća investicija treba da bude finansirana u visini vlasništva.

Ukoliko bi se to dogodilo, autolim iz Železare bi bio izuzetno atraktivan i za proizvođače automobila iz zemalja u okruženju - rumunsku Dačiju, mađarsku Škodu i Folksvagen i slovačku Kiu i Pežo, smatraju u Nezavisnom sindikatu.

Oni dodaju da bi Srbija sigurno tada postala atraktivnija i za druge velike proizvođače automobila, jer je velika prednost Srbije, što ima 150 preduzeća koja se bave proizvodnjom delova i sklopova za autoindustriju.

U saopštenju se ukazuje da nastavak proizvodnje u Železari Smederevo i pojava "dima koji život znači" za sve zaposlene, grad i celu srpsku privredu, "nije obradovao samo pojedine analitičare, sindikalne narikače i skeptike".

"U ovim teškim uslovima privređivanja Železara Smederevo ipak redovno isplaćuje zarade, plaća poreze i sve druge obaveze proistekle iz zakona. Po tome je Železara Smederevo jedinstvena i zato treba nastaviti sa podrškom, sve do dolaska strateškog partnera", ističu u Nezavisnom sindikatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: