Kada će prvi vetroparkovi u Srbiji?

U Srbiji bi do kraja godine mogla da počne izgradnja prvih vetroparkova, saopštilo je Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA).

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.06.2013.

10:25

Default images

Cilj je da u narednih nekoliko godina omoguće proizvodnju 10 odsto ukupnih energetskih potreba zemlje.

"Blizu smo početka izgradnje prvog vetroparka u Srbiji i ukoliko se saradnja sa Ministarstvom energetike nastavi kao poslednjih meseci, prve barže sa turbinama će uskoro Dunavom stići u luku Pančevo", rekla je predstavnica SEWEA Ana Brnabić povodom Svetskog dana vetra, 15. juna.

Kako je dodala, u udruženju SEWEA se još uvek nadaju da će izgradnja prvih vetroparkova početi u četvrtom kvartalu ove godine, "što zavisi od toga da li će banke biti zadovoljne Ugovorom o otkupu električne energije koji Ministarstvo usvoji, izmenama Zakona o energetici i sekundarnom legislativom koja se tiče priključenja elektrana".

Ona je istakla da članice SEWEA žele da u narednih tri do pet godina u Srbiji izgrade vetroparkove kapaciteta 1.000 megavata (trenutno su u razvoju projekti kapaciteta oko 700 megavata), što bi značilo ulaganje veće od milijardu evra. Govoreći i o ekonomskom značaju vetroparkova, ona je navela da su članice SEWEA do danas u Srbiju direktno uložile oko 15 miliona evra, a da njihova izgradnja još nije ni počela.

"Čak 90 odsto ovog novca završio je u našoj ekonomiji kroz angažman lokalnih firmi na izradi tehničke dokumentacije za vetroparkove, dalekovode i puteve, geotehnickih istraživanja i elaborata, kupovinu zemlje, dozvole, administrativne takse, zapošljavanje ljudi, monitoring ptica i slepih miševa i izrade Studija o proceni uticaja na životnu sredinu", rekla je Brnabićeva.

Kako je dodala, "u energetskom smislu, najveći značaj vetroparkova je što se čak 70 odsto električne energije proizvodi u zimskim mesecima kada je Srbiji energija najpotrebnija i kada je uvoz najskuplji".

Podsetila je da Srbija ima značajan potencijal u oblasti energije vetra, koji je najveći na području južnog Banata i u istočnom delu zemlje, ali i da je "na samom začelju Evrope, kao zemlja u kojoj se ni jedan megavat struje ne proizvodi iz vetra".

Brnabićeva je kazala da u regionu najviše struje iz energije vetra dobija Rumunija, potom Bugarska, Mađarska i Hrvatska, dok u Crnoj Gori postoje projekti za vetroparkove koji su krenuli sa izgradnjom.

"Država u direktnim razgovorima sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija (EBRD-a, IFC-a i OPIC-a) radi na modelu Ugovora o otkupu električne energije (PPA) i to je najbolji način da se dođe do ugovora koji bi obezbedio finansiranje multimilionskih projekata kakvi su vetroparkovi", ocenila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, članice SEWEA su odlučile da treću godinu proslave Svetskog dana vetra u Srbiji obeleže donacijom 7.000 evra Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije za nabavku neophodnih aparata i opreme koja im je potrebna za hitne slučajeve.

Svetski dan vetra obeležava se od 2007. godine u Evropi da bi 2009. postao globalni događaj, koji treba da istakne prednost vetra kao obnovljivog izvora energije. Organizuje ga Evropskoudruženje za energiju vetra (EWEA) i Svetski savet za energiju vetra (GWEC).

Prema procenama EWEA, struja proizvedena iz vetra pokriva oko sedam procenata ukupne evropske potrošnje električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: