Vlada nema dobre ekonomske kadrove

"Nema mnogo razloga za optimizam. Stiče se utisak da ova Vlada ne poklanja baš mnogo pažnje ekonomskim temama", kaže ekonomista Laza Kekić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

17:00

Default images

Laza Kekić, regionalni direktor za centralnu i istočnu Evropu i direktor odeljenja za predviđanja i prognoze londonskog Ekonomist intelidžens junita (Economist Intelligence Unite), čovek koji je predvideo privredna kretanja u Evropi i Srbiji, govori za novi broj Nedeljnika o stanju u srpskoj ekonomiji i borbi za izlazak iz krize.

"Nema mnogo razloga za optimizam. Stiče se utisak da ova Vlada ne poklanja baš mnogo pažnje ekonomskim temama, a i da je vrlo oskudna u privrednim kadrovima.Srpska privreda je vrlo mala i izuzetno zavisna od privrednih kretanja u Evropi, koja nažalost nisu pozitivna", rekao je Kekić za Nedeljnik.

On je za novi broj Nedeljnika kazao da je realni BDP Srbije danas tek na 70 odsto nivoa iz 1989. i da samo dve istočnoevropske zemlje imaju još gore rezultate u tom periodu - Ukrajina i Moldavija.

"Da bi se smanjila nezaposlenost, Srbiji je samo ove godine potrebna daleko veća suma od milijardu evra. Izgledi za neki značajniji oporavak na kratak i srednji rok nisu baš blistavi. Recimo, iako se o tome mnogo govori, mislim da po tom pitanju perspektive priključenja EU tu nemaju nekakav veliki uticaj."

Kekić podvlači da su procene Economist Intelligence Unita da će evro najverovatnije opstati na srednji rok, ali i da je prerano da se Srbija veže za evro i da napusti fleksibilan kurs.

"Da toga nije bilo, performanse i konkurentnost srpske privrede bile bi još gore", rekao je Kekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: