Janukovič: Ukrajina želi Železaru

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je da je Ukrajina zainteresovana za Železaru Smederevo, ali da još nije doneta nikakva odluka u vezi sa tim.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

13:55

Default images

Janukovič je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu kazao da sada eksperti procenjuju situaciju i da će odluka biti doneta kada stignu ekspertski zaključci.

"Mi smo zainteresovani da kao strateški partneri imamo kontrolni paket akcija. Mora se raditi na modernizaciji Železare u Smederevu", kazao je Janukovič i dodao da Ukrajina sada proizvodi oko 35 miliona tona čelika godišnje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je Železara Smederevo "žila kucavica" za Srbiju i da, dok se ne pronadje strateški partner, Srbija neće moći da podmiri sve potrebe svojih gradjana.

On je kazao da je Ukrajina zainteresovana za strateško partnerstvo u srpskom metalurškom kompleksu.

Nikolić je dodao da misli da razgovori o Železari teku dosta dobrim tokom, ali da će zavisiti od toga da li će parner iz Ukrajine naći svoj interes.

Interesovanje za kupovinu smederevske železare ranije su pokazale i Beloruski metalurški kombinat i ruski Uralvagonzavod.

U Železari Smederevo 22. aprila je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć jedan stavljena na "tih hod" 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na "tih hod" stavljena i druga visoka peć.

Tender za prodaju smederevske železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajted Plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Novi tender za strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio Uralvagonzavod. Na zahtev te ruske kompanije, tender je produžen do 28. februara, ali ni do tada ta kompanija nije dostavila ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: